9. 9. 2023
Autor: Olga Vařilová

	zdroj: 
	Recepty 24/7	
	
  
  
	 
		
			
		Soupe à l’oignon je tradiční francouzská cibulačka plná bohaté chuti a aromatického aroma. Tento jednoduchý recept kombinuje karamelizovanou cibuli s bohatým vývarem a vrstvou křupavého sýra na pečivu. Připravte si tento osvěžující a lahodný pokrm, který je ideální na chladné zimní večery nebo jako předkrm při speciálních příležitostech.
Suroviny
- 4 cibule
 - 2 lžíce másla
 - 2 lžíce olivového oleje
 - 2 lžíce mouky
 - 1 lžička cukru
 - 1 lžička soli
 - 1 lžička pepře
 - 1 lžíce sušeného tymiánu
 - 1 lžíce sušeného rozmarýnu
 - 1 lžíce balsamikového octa
 - 1 lžička worcesterské omáčky
 - 1 lžíce sójové omáčky
 - 1 l litr hovězího vývaru
 - 200 g strouhaného sýra Gruyère
 - 8 plátků bagety
 
Postup
- Cibule oloupejte a pokrájejte na tenká kroužky.
 - Na pánvi rozehřejte máslo a olej. Přidejte cibuli a smažte na středním ohni, dokud nezezlátne, asi 15 minut. Občas promíchejte, abyste zabránili připálení.
 - Přidejte mouku a cukr a za stálého míchání smažte asi 2 minuty, než se vytvoří světle hnědá barva.
 - Přidejte sůl, pepř, tymián, rozmarýn, ocet, worcesterskou omáčku a sójovou omáčku. Dobře promíchejte.
 - Přilijte hovězí vývar a přiveďte k varu. Snížte teplotu a vařte pomalu 30 minut, aby se chutě propojily.
 - Pečicí misky vystelte plátky bagety a zalijte polévkou. Na vrch posypte strouhaným sýrem.
 - Pečte v předehřáté troubě při 200 °C po dobu 10-15 minut, nebo dokud se sýr nerozpustí a nezarumění.
 - Podávejte horké.
 

