9. 9. 2023
Autor: Olga Vařilová

	zdroj: 
	Recepty 24/7	
	
  
  
	 
		
			
		Hovězí Bourguignon je klasické francouzské jídlo plné chuti a aroma. Tento recept vám ukáže, jak připravit jemně uzené a čerstvé hovězí, které se vaří v červeném víně s aromatickými bylinkami a zeleninou. Výsledkem je dokonale měkké a šťavnaté maso, které se rozplývá v ústech. S tímto receptem se stanete pravým mistrem v kuchyni a zaručeně ohromíte své hosty. Přesvědčte se sami o jedinečném spojení chutí a vyzkoušejte tento tradiční francouzský klenot.
Suroviny:
- 600 g hovězího masa na guláš
 - 2 cibule
 - 3 stroužky česneku
 - 3 mrkve
 - 100 g slaniny
 - 400 ml červeného vína
 - 400 ml hovězího vývaru
 - 2 bobkové listy
 - 2 lžíce hladké mouky
 - 2 lžíce rajského protlaku
 - 2 lžíce olivového oleje
 - sůl a pepř podle chuti
 
Postup:
- Hovězí maso nakrájejte na menší kostky.
 - Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobné kousky.
 - Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka.
 - Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli, česnek a slaninu.
 - Přidejte nakrájené hovězí maso a opékejte je z každé strany, dokud nezezlátne.
 - Přidejte rajský protlak a promíchejte.
 - Přisypte mouku, zalijte červeným vínem a hovězím vývarem.
 - Přidejte bobkové listy a dochuťte solí a pepřem.
 - Vše promíchejte, přiveďte k varu a poté snižte teplotu na minimum.
 - Dejte pokličku na hrnec a nechte dusit přibližně 2-3 hodiny, dokud maso nezměkne.
 - Na konci dochuťte podle potřeby solí a pepřem.
 
Hotový hovězí Bourguignon podávejte s rýží, těstovinami nebo bramborovou kaší. Dobrou chuť!


