10. 9. 2023
Autor: Olga Vařilová

	zdroj: 
	Recepty 24/7	
	
  
  
	 
		
			
		Zkuste náš lahodný tagine s kuskusem a dýní, který vás ohromí svou chuťovou harmonií a zdravou stravou. Tato tradiční marocká specialita je plná exotických koření, zeleniny a aromat, které spolu tvoří dokonalou kombinaci. Připravte se na vůni orientu a okusujte tenké plátky měkké dýně, které se rozplývají na jazyku. Vychutnejte si tento výjimečný pokrm plný živin a nechte se unést do arabské kultury.
Suroviny:
- 500 g dýně (např. hokaido nebo maslenáč)
 - 1 cibule
 - 2 stroužky česneku
 - 2 mrkve
 - 250 g cizrny (nebo jiné luštěniny podle chuti)
 - 400 g krájených rajčat z plechovky
 - 2 lžíce olivového oleje
 - 2 lžíce tagine koření
 - sůl a pepř podle chuti
 - 250 g kuskusu
 - 400 ml zeleninového vývaru
 - čerstvá petrželka nebo koriandr na dochucení
 
Postup:
- Kuskus připravíme podle návodu na obalu. Zpravidla se zalije vroucím vývarem a nechá odstát pod pokličkou. Mezitím si připravíme zbylé ingredience.
 - Dýni očistíme, zbavíme semínek a nakrájíme na menší kousky.
 - Cibuli a česnek oloupeme a jemně nakrájíme.
 - Mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka.
 - Do tagine nebo hrnce s tlustým dnem nalejeme olivový olej a opékáme na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
 - Přidáme mrkev, dýni a cizrnu a necháme chvíli dusit.
 - Přidáme rajčata z plechovky, tagine koření, sůl a pepř. Promícháme a necháme vařit asi 30 minut, dokud se dýně a mrkev nezměknou.
 - Vařený kuskus rozmícháme vidličkou a přidáme ho do tagine. Promícháme a necháme chvíli prohřát.
 - Případně můžeme dochutit čerstvě nasekanou petrželkou nebo koriandrem podle chuti.
 - Servírujeme teplé a můžeme podávat jako samostatné jídlo nebo s pečivem.
 


