25. 10. 2023
Autor: Olga Vařilová

	zdroj: 
	Recepty 24/7	
	
  
  
	 
		
			
		Chutný a lahodný recept na pečený štikový koláč. Připravte si křehké těsto a naplňte ho svěžími filety ze štiky, která zároveň dodá koláči jedinečnou chuť. Pečením se vytvoří křupavá a zlatavá vrstva, která skvěle doplňuje příjemnou vůni štiky. Tento originální recept je ideální pro milovníky rybích specialit a stane se skvělým doplňkem jakéhokoli jídla. Vyzkoušejte pečení štikového koláče a jistě si pochutnáte na dokonalé kombinaci křehkého těsta a šťavnatého štikového masa.
Suroviny
- 450g štikového masa
 - 200g plátkového listového cesta
 - 1 cibule
 - 2 stroužky česneku
 - 1 červená paprika
 - 100g špenátu
 - 150g smetany na vaření
 - 100g nastrouhaného eidamu
 - sůl, pepř, olej
 
Postup
- Štikové maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousky. Ochutíme solí a pepřem.
 - Cibuli a papriku oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Česnek prolisujeme.
 - V rendlíku rozehřejeme olej a na něm orestujeme cibuli, česnek a papriku. Přidáme špenát a krátce smažíme, dokud lehce změkne.
 - Ve středně velké míse smícháme smetanu se sýrem.
 - Plátkové listové cesto rozválíme na plech a upravíme dno a okraje formy na pečení.
 - Na spodní část cesta položíme štikové kousky. Přidáme směs z cibule, česneku, papriky a špenátu.
 - Zalijeme směsí smetany a sýra.
 - Zbylými plátky cesta přikryjeme náplň.
 - Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut, nebo dokud cesto nezhnědne a náplň neztuhne.
 - Vyndáme z trouby, necháme lehce vychladnout a podáváme teplý.
 

