15. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová

	zdroj: 
	Recepty 24/7	
	
  
  
	 
		
			
		Haríra, autentická marocká polévka plná exotických chutí a vůní. Tato tradiční polévka, bohatá na vlákninu a proteiny, je perfektním jídlem pro zahřátí během chladných dní. Připravená z mnoha čerstvých ingrediencí, jako jsou rajčata, cizrna, špenát a aromatické koření, Haríra nabízí zdravé, vydatné a výživné občerstvení, které tělo i duši potěší. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na domácí marockou polévku a naučte se recepturu na jedno z nejznámějších jídel severoafrické kuchyně.
Suroviny:
- 250 g cizrny (namočené přes noc)
 - 2 cibule (nasekané)
 - 2 středně velká rajčata (oloupaná a nakrájená)
 - 1 lžička mletého zázvoru
 - 1 lžička mletého kmínu
 - 1 lžička mletého kurkumu
 - 1 lžička mletého skořice
 - ½ lžičky mletého červeného pepře
 - ½ lžičky mletého koriandru
 - 1 lžíce olivového oleje
 - 1 lžíce másla
 - 1 lžíce rajčatového protlaku
 - 2 litry vody
 - sůl a pepř podle chuti
 - 2 lžíce čerstvé petrželky nebo koriandru (nasekané)
 
Postup:
- Na rozpáleném olivovém oleji a másle osmahnete cibuli dozlatova.
 - Přidejte rajčata, zázvor, kmín, kurkumu, skořici, pepř a koriandr. Promíchejte a vařte 2 minuty.
 - Přidejte rajčatový protlak a promíchejte.
 - Přidejte namočenou cizrnu a vodu. Přiveďte k varu, snižte plamen na minimum a nechte vařit asi 2 hodiny, dokud se cizrna nezměkne.
 - Před podáváním dochuťte solí a pepřem podle chuti. Můžete také přidat čerstvou petrželku nebo koriandr.
 - Servírujte jako hlavní jídlo s chlebem nebo jako předkrm.
 

