20. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová

	zdroj: 
	Recepty 24/7	
	
  
  
	 
		
			
		Recept na tradiční syrské jídlo Falah Moudardara - vegetariánské pokrm, kterým oslníte své chuťové buňky. Falah Moudardara je lahodné jídlo připravené z čočky a rýže, které je obohaceno o vůni a chuť karamelizované cibule. Tento pokrm je nejenom výtečně chutný, ale také velmi zdravý, bohatý na živiny a vlákninu. Dopřejte si něco autentického a ochutnejte tuto lahůdku, která Vás doslova dostane!
Suroviny
- 1 hrnek červeného kmínu
 - 2 hrnky zeleného kmínu
 - 1/2 hrnku olivového oleje
 - 2 cibule, nakrájené na tenká kolečka
 - 1 hrnek dlouhé rýže
 - 4 hrnky vody nebo vývaru
 - 1 lžíce baharat koření (nebo směs mletého skořicového kmínu, mletého hřebíčku a mletého černého pepře)
 - Sůl a pepř podle chuti
 
Postup
- V hrnci si rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm nakrájenou cibuli dozlatova.
 - Přidejte červený a zelený kmín a smažte na středním ohni asi 2 minuty, dokud se všechny přísady nespojí a neuvolní vůni.
 - Přidejte dlouhou rýži a smažte ji asi 1 minutu, dokud se dobře neobalí olejem a kořením.
 - Přilijte vodu nebo vývar a přidejte baharat koření, sůl a pepř podle chuti.
 - Dejte na vysoký oheň a nechte směs zakuhat. Poté snižte teplotu na minimum, přikryjte hrnec pokličkou a nechte vařit asi 25-30 minut, dokud rýže nebude měkká a voda absorbována.
 - Hotovou moudardaru podávejte jako přílohu nebo samostatné jídlo se salátem a jogurtem.
 

