20. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová

	zdroj: 
	Recepty 24/7	
	
  
  
	 
		
			
		Džughe je zdravá a chutná brokolicová polévka, která se stane oblíbeným jídlem nejen pro vegetariány. Tato polévka je plná vitamínů a minerálů a snadno se připravuje. S jemnou konzistencí a lahodnou chutí zaručeně potěší všechny milovníky brokolice. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na džughe a nechte své chuťové buňky tančit radostí.
Suroviny
- 1 velká hlava brokolice
 - 2 cibule
 - 2 stroužky česneku
 - 2 brambory
 - 2 lžíce olivového oleje
 - 1 lžíce mouky
 - 1 lžička mletého kmínu
 - 1 lžička mletého koriandru
 - 1 lžička soli
 - černočerná pepř podle chuti
 - 500 ml zeleninového vývaru nebo vody
 - 250 ml smetany ke šlehání
 - křupavá slanina na ozdobu (pokud preferujete)
 
Postup
- Brokolici očistěte, rozdělte na růžičky a nakrájejte i stopky.
 - Cibuli a česnek očistěte a nakrájejte na jemno. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
 - V hrnci na středně silném plameni zahřejte olivový olej. Přidejte cibuli a česnek a osmahněte je dozlatova.
 - Přidejte brokolici, brambory, mouku, kmín, koriandr, sůl a pepř. Promíchejte a vařte asi 5 minut, dokud brokolice nezezlátne.
 - Přidejte zeleninový vývar nebo vodu a přiveďte k varu. Vařte 10-15 minut, dokud se zelenina nezměkne.
 - Odstraňte hrnec ze sporáku a přidejte smetanu. Smetanou prošlehejte polévku tyčovým mixérem, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
 - Pokud si přejete, opečte křupavou slaninu na pánvi a použijte ji jako ozdobu polevy.
 - Servírujte teplou a ozdobte křupavou slaninou nebo bylinkami podle chuti.
 

