24. 7. 2025
Autor: Olga Vařilová
Kuřecí ragú po provensálsku
zdroj: Recepty 24/7


Připravte si chuťový zážitek s tímto receptem na kuřecí⁢ ragú po provensálsku. Užijte si vůně a chutě Provence s⁢ tímto snadno připravitelným jídlem, včetně čerstvých bylin,‌ rajčat a kuřecího masa. Ideální na večeři pro rodinu nebo přátele. ⁤

Ragú je tradiční italské⁤ jídlo, jehož název je⁤ odvozen od slova ragout, což ​ve‍ francouzštině znamená „probudit chuť“. A‌ to je přesně to, co toto jídlo dělá. Kypré kusy ‌kuřecího masa, které se rozplývají ‌na jazyku, se spojují ⁣s jemnou omáčkou na bázi rajčat a zeleniny,⁤ vytvářejíc tak skvělý kontrast chutí a ⁤textur. A to ještě⁣ ani nemluvíme ​o vůni, která se šíří ⁤po celém domě, když se toto jídlo vaří. Abych vám tuto lahůdku přiblížil, připravil‌ jsem recept na kuřecí ⁣ragú po provensálsku.

Suroviny

  • 500g kuřecích prsou
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 paprika
  • 2 střední mrkve
  • 3 ‌větší rajčata
  • 100g oliv
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička⁤ rozmarýnu
  • 200ml bílého vína
  • Sůl, pepř
  • 500g těstovin

Toto jsou ⁣suroviny, které⁣ budete ⁢potřebovat na 4 porce tohoto ragú.​ Není toho mnoho a převážnou⁤ část jistě najdete ve⁤ své​ spíži.

Postup

  1. Nejprve⁣ si připravíme všechny suroviny. ​Kuřecí prsa nakrájíme na kousky. Cibuli, papriku a mrkev⁣ nakrájíme na drobné kousky. Rajčata oškrábeme, ⁣nakrájíme ‌na čtvrtiny a zbavíme semínek.‍ Olivy zbavíme pecek a pokrájíme ​je na proužky.
  2. V hrnci rozehřejeme olej a‌ na něm opečeme kuřecí maso⁤ z obou stran. Mělo by být ⁢dobře opečené, ale ne ‌suché. ⁣Kuře pak vyjmeme a odložíme ​stranou.
  3. Na oleji, na ‍kterém jsme opečeli maso, osmažíme cibuli‍ dozlatova. Pak přidáme papriku, mrkev a strouhaný česnek. Zakápneme tím trochou vody a dusíme ‍pod pokličkou, dokud zelenina ⁢nezačne měknout.
  4. Vrátíme kuře zpět do‍ hrnce ⁢a přidáme pokrájená rajčata, olivy, tymián a rozmarýn. Osolíme, opepříme a promícháme. Pak zalijeme vínem a necháme pod⁤ pokličkou dusit okolo⁤ 20 minut, dokud omáčka nezhoustne. Během tohoto procesu⁢ se uvolní všechny chutě a výsledné ragú‍ bude mít ​krásnou bohatou⁢ chuť.
  5. Kuřecí ragú‌ podáváme‍ s těstovinami. Ty si uvaříme podle ⁤návodu ‍na balení. Nejlépe se hodí těstoviny špagety, ale můžete použít také jiné.

A to je všechno, kuřecí⁤ ragú po‌ provensálsku je hotové.‍ I⁣ když to může na první pohled vypadat jako komplikovaný recept, ve skutečnosti je poměrně jednoduchý a rychlý. A​ výsledek stojí za to. Doufám, že vám tento recept přinese kousek Provence až ‌do vaší kuchyně.




Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář