17. 8. 2025
Autor: Olga Vařilová
Lazaně s hovězím masem
zdroj: Recepty 24/7


Vyzkoušejte tento recept na zářivě chutné Lazaně s hovězím masem. Připravte si doma tuto oblíbenou italskou klasiku plnou vrstev těstovin, bohaté omáčky a šťavnatého hovězího masa. Suroviny

  • 12 plátů lasagní
  • 500g mletého hovězího masa
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 400g strouhaného sýra mozzarelly
  • 400g rajčatového protlaku
  • 100g másla
  • 100g hladké mouky
  • 1l mléka
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžička bazalky

Postup

Nejprve si připravíme ragú. Na troše oleje osmahneme jemně nakrájenou cibuli, až začne zlátnout. Přidáme drcený česnek a mleté hovězí maso. Mícháme, dokud maso nezmění barvu na hnědou. Poté přidáme rajčatový protlak, oregano a bazalku.osolíme, opepříme a necháme pod pokličkou dusit asi 20 minut.

Mezitím si připravíme bešamel. V kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a za stálého míchání šleháme, dokud se nevytvoří hladká směs. Potom začneme postupně přilévat mléko a stále mícháme, abychom zabránili vytvoření hrudek. Ke konci přidáme sůl a pepř dle chuti.Směs vaříme tak dlouho, dokud se nezačne zahušťovat. Poté ji odstavíme z plotny a necháme vychladnout.

Lasagnové pláty uvaříme podle návodu na obalu. Nejčastěji jsou ale pláty připravené tak, že je můžeme použít přímo z balení. Pokud je ale potřeba, vaříme je v osolené vodě asi 8 minut a poté je okamžitě vyjmeme a necháme vychladnout na chladné desce.

Připravíme si pekáč a začneme skládat lasagne. Nejprve na dno pekáče nalijeme trochu bešamelu a nasadíme první vrstvu plátů lasagní.Na to naskládáme vrstvu ragú z hovězího masa a posypeme strouhanou mozzarellou. Pokračujeme další vrstvou plátů,ragú a sýra. Takto postupujeme, dokud nám nedojdou ingredience. Poslední vrstva by měla být bešamel s posypem sýra.

Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a pekáč s lasagní do ní vložíme na půl hodiny. Pokud máme raději zapečenější vrstvu sýra na vrchu, můžeme lasagne zapékat i 40 minut. Po vyndání z trouby lasagne ještě chvíli necháme odpočívat, a pak můžeme podávat.

Tento recept na lasagne s hovězím je klasika, kterou si oblíbí každý. Je sice trochu pracnější, ale výsledek stojí za to. Takže pokud hledáte recept na lasagne, toto je ten pravý pro vás. Přeji vám dobrou chuť.




Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář