27. 9. 2025
Autor: Olga Vařilová
Tradiční jitrnice s pečenými brambory
zdroj: Recepty 24/7


Užijte si kousek české tradice ⁤s naším‌ receptem na jitrnice s pečenými brambory.Snadný krok za krokem návod na ‍přípravu ‌lahodné jitrnice, skvělý tip na výživnou večeři pro celou⁣ rodinu.

Suroviny

  • 2 kg ⁢vepřových drobů (ledviny, srdce, játra)
  • 2 velké⁢ cibule
  • 4 stroužky ‍česneku
  • 500 g pohanky
  • Vepřový⁢ vývar
  • sůl, pepř, majoránka, nové koření, saturejka
  • kůže na jelita (cca 5 metrů)
  • 2 kg brambor
  • 4 lžíce olivového ⁤oleje
  • čerstvé bylinky ‍(rozmarýn,⁢ tymián)

Postup

Jitrnice se tradičně ‍vyrábějí ze‍ surovin, které‌ zvíře poskytne. Jedná ⁣se o srdce, játra, ledviny a‍ další vnitřnosti, které‌ se⁤ nasekají na malé kousky. Do jitrnic⁤ se také přidává pohanka, která dodává jedinečný „odérek“ a zlepšuje‌ konzistenci hotového výrobku. Vepřový vývar se‍ používá⁢ k​ tomu, aby byla⁢ náplň jitrnic vláčnější a lépe⁣ se plnilo ⁤střevo.

Jitrnice​ si vyžadují několik ⁤hodin práce. Nejdříve‍ je třeba připravit všechny suroviny – očistit droby, nakrájet cibuli, česnek a umýt pohanku. Pak se ⁤v‌ hrnci na ​oleji osmahnou droby dozlatova spolu ‍s cibulí, česnekem a kořením. ⁣V dalším hrnci se uvaří vývar,do kterého se přidají droby a pohanka. Vše se dusí asi ‌hodinu, a poté se naplní připravenými střevy. Při plnění je třeba dávat‍ pozor, aby byla ⁣náplň rovnoměrně‌ rozdělena a střevo nebylo ⁤přeplněno.

Pečené brambory jsou skvělou přílohou k jitrnicím. Brambory se​ omyjí, oloupou a nakrájí na čtvrtě.V ‍misce se smíchají‌ s olivovým olejem, solí, ⁣pepřem a čerstvými bylinkami. Poté se rozprostřou⁤ na plech ⁤s pečícím papírem ‍a pečou se v předehřáté troubě na 200 stupňů⁣ cca 30-40 minut, dokud nejsou brambory měkké a zlatavé.

pokud chcete jitrnice podávat jako ‍samostatné jídlo,⁤ je ​dobré je podávat s hořčicí a čerstvým pečivem. Pokud je podáváte jako součást slavnostního jídla, dobře se ⁣k nim‍ hodí třeba ‌pečena⁣ se zelím.

Toto tradiční jídlo⁣ má mnoho variací a lze ho ‍připravit různými‍ způsoby, ale základ zůstává stejný – vepřové droby, pohanka ⁣a pečené brambory. Přesto, jakmile vám jitrnice jednou zachutnají, už je nikdy nebudete chtít jíst jinak.

Jitrnice jsou nejen chutným jídlem,ale také součástí našich⁣ jihočeských⁤ tradic a rituálů.⁤ Jsou ⁢symbolem domácí pohody a ⁣hojnosti a jsou jídlem,⁢ které‌ nás spojuje ⁤s našimi předky. Tak připravte všechny suroviny,​ vytáhněte ze‌ skříňky staré recepty ​vaší babičky​ a připravte⁣ si tyto‍ vynikající ‌jitrnice s pečenými‌ brambory stejně, jako se to ⁣dělalo dříve.




Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář