4. 11. 2025
Autor: Olga Vařilová
Kuře po provençalsku
zdroj: Recepty 24/7






Vyzkoušejte recept na tradiční kuře po provençalsku. ⁣Jednoduchý postup, svěží bylinky‌ a chutě středomoří vaše chuťové buňky ⁢určitě potěší! Díky podrobnému návodu připravíte perfektný oběd nebo večeři.

Suroviny

  • 1 celé kuře (asi 1,5​ kg)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 velká ‌cibule
  • 2 mrkve
  • 2 papriky
  • 2 rajčata
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce‌ sušených bylinek (bazalka, tymián, oregano)
  • sůl a pepř ​dle‍ chuti
  • 250 ⁢ml bílého ⁢vína
  • 500 g brambor

Postup

Začněte‌ předehříváním ‍vaší trouby⁢ na 180 °C. Mezitím si ​připravte všechny ⁣potřebné suroviny.‌

nejprve kuře omyjte, ⁢osušte⁤ a‌ osolte zevnitř i zvenku. Česnek oškrábeme,⁢ prolisujeme a smícháme s olivovým⁢ olejem a ⁤sušenými​ bylinkami, a tuto směs ⁣potřeme kuře⁣ zvenku i zevnitř. Poté kuře ​vložíme do‌ pekáče a dáme⁣ na‌ stranu.

Dále⁣ si připravíme zeleninu. ⁣Cibuli a mrkev oloupeme ‍a nakrájíme na drobnější kousky.Papriky‌ očistíme⁤ od semínek⁢ a také nakrájíme. Rajčata pokrájíme na​ větší kousky. Připravenou zeleninu rozprostřeme kolem kuřete v pekáči.

Následně zeleninu‌ i‍ kuře pokapeme bílým vínem a ⁢vložíme pekáč do předehřáté ⁢trouby. kuře pečeme přibližně ‌1 hodinu, přičemž ‌ho během pečení‍ občas ​pokapeme výpekem.

zatímco⁣ kuře probíhá proces ‌pečení, my si ⁤můžeme ​připravit brambory.Ty omyjeme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Dáme ⁣je⁣ do hrnce, zalijeme ​vodou, osolíme a vaříme do měkka.

Po uplynutí ⁢doby pečení kuře vytáhneme pekáč‍ z trouby ⁤a ověříme, zda je​ kuře ⁤již​ hotové. Mělo by mít krásnou​ zlatavou barvu. Pokud je ​kuře ​hotové,⁤ můžeme je nakrájet na ‍porce. Tu zeleninu,⁤ kterou ‌jsme pekli spolu s​ kuřetem, můžeme ⁣rozmixovat ⁢na ⁤hladkou⁢ omáčku.

Brambory, ‍které jsme‍ si ⁣připravili, ‍scedíme⁣ a ​na talíře naskládáme⁤ spolu s kuřetem a omáčkou. Kuře po ⁢provençalsku je hotové a můžeme ⁣servírovat. Toto jídlo je ideální ⁢pro rodinný oběd ‌nebo⁣ večeři, ⁣případně pro oslavu.Je voňavé ⁤díky použitým⁢ bylinkám, šťavnaté ​a lahodné⁢ díky pečení s bílým vínem.

Bon‌ appétit!