
Vyzkoušejte recept na tradiční kuře po provençalsku. Jednoduchý postup, svěží bylinky a chutě středomoří vaše chuťové buňky určitě potěší! Díky podrobnému návodu připravíte perfektný oběd nebo večeři.
Suroviny
- 1 celé kuře (asi 1,5 kg)
- 2 stroužky česneku
- 1 velká cibule
- 2 mrkve
- 2 papriky
- 2 rajčata
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce sušených bylinek (bazalka, tymián, oregano)
- sůl a pepř dle chuti
- 250 ml bílého vína
- 500 g brambor
Postup
Začněte předehříváním vaší trouby na 180 °C. Mezitím si připravte všechny potřebné suroviny.
nejprve kuře omyjte, osušte a osolte zevnitř i zvenku. Česnek oškrábeme, prolisujeme a smícháme s olivovým olejem a sušenými bylinkami, a tuto směs potřeme kuře zvenku i zevnitř. Poté kuře vložíme do pekáče a dáme na stranu.
Dále si připravíme zeleninu. Cibuli a mrkev oloupeme a nakrájíme na drobnější kousky.Papriky očistíme od semínek a také nakrájíme. Rajčata pokrájíme na větší kousky. Připravenou zeleninu rozprostřeme kolem kuřete v pekáči.
Následně zeleninu i kuře pokapeme bílým vínem a vložíme pekáč do předehřáté trouby. kuře pečeme přibližně 1 hodinu, přičemž ho během pečení občas pokapeme výpekem.
zatímco kuře probíhá proces pečení, my si můžeme připravit brambory.Ty omyjeme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Dáme je do hrnce, zalijeme vodou, osolíme a vaříme do měkka.
Po uplynutí doby pečení kuře vytáhneme pekáč z trouby a ověříme, zda je kuře již hotové. Mělo by mít krásnou zlatavou barvu. Pokud je kuře hotové, můžeme je nakrájet na porce. Tu zeleninu, kterou jsme pekli spolu s kuřetem, můžeme rozmixovat na hladkou omáčku.
Brambory, které jsme si připravili, scedíme a na talíře naskládáme spolu s kuřetem a omáčkou. Kuře po provençalsku je hotové a můžeme servírovat. Toto jídlo je ideální pro rodinný oběd nebo večeři, případně pro oslavu.Je voňavé díky použitým bylinkám, šťavnaté a lahodné díky pečení s bílým vínem.
Bon appétit!

