14. 9. 2023
Autor: Olga Vařilová

	zdroj: 
	Recepty 24/7	
	
  
  
	 
		
			
		Hledáte autentický argentinský recept na empanady? Naše argentinské empanady jsou dokonale smažené a plné chutí! Tento recept vám přinese ten správný kousek argentinské kultury přímo do vaší kuchyně. Věříme, že se budete milovat dobroty, které jsou obvykle plněny mletým masem, cibulí, olivami a vajec. Přidejte si k tomu vlastní pikantní chimichurri omáčku a zaručeně si užijete gastronomickou cestu do argentinských ulic. Nechte se unést chuťovými dobroty Argentiny s naším jednoduchým receptem na empanady.
Suroviny
- 300 g hladké mouky
 - 125 g studeného másla
 - 1 vejce
 - 1 cibule
 - 2 stroužky česneku
 - 300 g mletého masa (hovězí nebo vepřové)
 - 1 lžička sladké papriky
 - 1/2 lžičky mletého kmínu
 - 1/2 lžičky sušeného oregana
 - sůl a pepř podle chuti
 - 100 ml vody
 
Postup
- Ve velké míse smíchejte mouku s trochou soli.
 - Přidejte na kostky nakrájené studené máslo a vpracujte ho do mouky, dokud nevznikne drobivá struktura.
 - Přidejte vejce a 3 lžíce studené vody, a hněťte těsto, dokud nezískáte hladkou a elastickou texturu.
 - Zabalte těsto do potravinové fólie a nechte ho alespoň 30 minut odpočinout v lednici.
 - V menším hrnci osmahněte na oleji jemně nasekanou cibuli a česnek, dokud nezezlátne.
 - Přidejte mleté maso, sladkou papriku, kmín, oregano, sůl a pepř do hrnce a smažte, dokud maso není zcela propečené.
 - Osolte a opepřete podle chuti a zalijte vodou.
 - Vařte na středním ohni, dokud se voda nevyvaří a nevznikne hustá masová směs. Nechte vychladnout.
 - Vytáhněte těsto z lednice a rozválejte ho na tenký plát.
 - Vykrojte z těsta kolečka o průměru přibližně 10 cm.
 - Na každé kolečko dejte lžíci masové směsi a složte těsto do půlměsíčku.
 - Okraje těsta utáhněte a zavřete empanadu.
 - Pokračujte takto se všemi kolečky těsta a masovou směsí.
 - Pekač vyložte pečícím papírem a vyložte na něj empanady.
 - Pecte v předehřáté troubě na 180 °C asi 20-25 minut, dokud nejsou empanady krásně zlatavé.
 - Podávejte teplé nebo studené jako předkrm, s omáčkou nebo jen samotné.
 


