11. 9. 2023
Autor: Olga Vařilová

	zdroj: 
	Recepty 24/7	
	
  
  
	 
		
			
		Asado s chimichurri je tradiční argentinské jídlo, které zahrnuje grilované maso s osvěžující omáčkou chimichurri. Tento recept vám ukáže, jak připravit perfektně grilované maso a připravit pikantní chimichurri omáčku, která dodá jídlu nezapomenutelnou chuť. Vyzkoušejte tento recept a rozveselte svou rodinu a přátele během letního grilování.
Suroviny:
- 1,5 kg hovězího masa na grilování (ideálně roštěnec)
 - 4 stroužky česneku, prolisované
 - 1/2 šálku olivového oleje
 - 1/4 šálku červeného vinného octa
 - 2 lžičky soli
 - 1 lžička mletého černého pepře
 
Chimichurri:
- 1/2 šálku nasekané čerstvé petrželky
 - 2 lžíce nasekaného čerstvého oregana
 - 3 stroužky česneku, prolisované
 - 1 červená paprika, nasekaná
 - 1/4 šálku červeného vinného octa
 - 1/2 šálku olivového oleje
 - 1 lžička soli
 - 1/2 lžičky mletého černého pepře
 - 1/2 lžičky mleté papriky
 
Postup:
- Smíchejte veškeré suroviny na marinádu (prolisovaný česnek, olivový olej, vinný ocet, sůl, pepř) do mísy.
 - Podélně nakrájejte hovězí maso na steaky o tloušťce přibližně 2,5 cm.
 - Přidejte steaky do marinády a dobře je obalte. Nechte maso marinovat minimálně 2 hodiny, ideálně přes noc v lednici.
 - Při přípravě chimichurri smíchejte veškeré ingredience (petrželka, oregano, česnek, paprika, vinný ocet, olivový olej, sůl, pepř, paprika) do mísy a dobře promíchejte.
 - Gril předehřejte na střední teplotu.
 - Opatrně vyjměte steaky z marinády a nechte přebytečnou marinádu okapat.
 - Grilujte steaky přibližně 4-6 minut na každé straně nebo dle vašeho přání (medium-rare, medium, well-done).
 - Po dokončení grilování nechte maso pár minut odpočinout pod alobalovým papírem.
 - Servírujte asado s chimichurri omáčkou a přílohou podle vašeho výběru (např. pečené brambory nebo čerstvý salát).
 

