
Připravte si tradiční český guláš s knedlíkem, dle autentického receptu. Šťavnaté kousky masa, chuťově bohatá omáčka a domácí knedlíky. Postup přípravy krok za krokem.
Tradiční český guláš je neodmyslitelnou součástí naší kuchyně a mnohdy se stává hlavní chod během rodinného obědu nebo večerního posezení s přáteli. Guláš má jednoduché suroviny, ale příprava je záležitostí času a trpělivosti. Z následujícího receptu vytvoříte perfektní hovězí český guláš s knedlíkem.
Suroviny
- 600g hovězí špiková na guláš
- 2 cibule střední velikosti
- 5 lžic oleje
- 3 lžíce sladké mleté papriky
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 lžička mletých kmínů
- sůl dle vlastní chuti
- pepř dle vlastní chuti
- 1 vrchovatá lžíce rajčatového protlaku
- 1,5 litru hovězího vývaru
- 3 ks česneku
na knedlíky:
- 500g polohrubé mouky
- 1 rohlík
- 1 vejce
- sůl
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 3/4 šálku mléka
Postup
Začneme tím, že si připravíme všechny suroviny pro výrobu guláše. Mějme všechno po ruce, ať se nemusíme během vaření honit po kuchyni a hledat potřebné komponenty.
Na panvici si rozehřejeme olej a přidáme na kostičky nakrájené hovězí maso. Měli bychom maso za občasného míchání orestovat do hněda. Přidáme na drobno nakrájenou cibuli a opět vše dobře promícháme. Následuje přidání mleté papriky, rajčatového protlaku, mletého kmínu a soli s pepřem dle naší chuti. Pořádně promícháme a necháme krátce podusit.
Poté přidáme hladkou mouku a opět vše pořádně promícháme. Následně zalijeme hovězím vývarem a přivedeme do varu. Poté přidáme strouhaný česnek a pokračujeme v pomalém dusení cca 2 hodiny. Po těchto dvou hodinách by mělo být maso krásně měkké a guláš by měl mít hustou konzistenci. Pokud je guláš moc tekutý, je možné ho zahustit loupanými bramborami. Ty nakrájíme na malé kostičky a přidáme do guláše. Povaříme ještě asi 15 minut.
Nyní si připravíme knedlíky. Ve středně velké míse smícháme polohrubou mouku, sůl a jedlou sodu. Rohlík nakrájíme na kostičky a smícháme s ostatními surovinami. Přidáme vejce a začneme postupně přilévat mléko. Knejdlíkové těsto by mělo být lepivé, ale ne příliš tekuté. Pokud je těsto příliš hutné, přilejeme trochu mléka. Těsto zabalíme do čisté utěrky a uvážeme konec nití.
Z knedlíkového těsta vytvoříme váleček a vložíme do vroucí vody. Vaříme cca 30-40 minut. Po uvaření vyjme knedlík, odstraníme utěrku a necháme vychladnout.
Servírujeme krásně nakrájené plátky knedlíku s výborným gulášem. Mějte na paměti, že český guláš je stejně jako mnoho jiných pokrmů druhého dne ještě lepší. Přeji Vám dobrou chuť!

