12. 8. 2025
Autor: Olga Vařilová
Český guláš s knedlíkem
zdroj: Recepty 24/7


Připravte si tradiční český guláš s knedlíkem, dle⁣ autentického receptu. Šťavnaté kousky masa, chuťově bohatá ​omáčka a domácí knedlíky. Postup‍ přípravy krok za krokem. ⁤

Tradiční český guláš ‌je⁢ neodmyslitelnou součástí naší ​kuchyně a mnohdy ⁢se‍ stává hlavní‍ chod během rodinného obědu nebo večerního ⁤posezení ⁢s přáteli. Guláš má ⁤jednoduché ​suroviny, ‍ale příprava je záležitostí času a trpělivosti. Z‌ následujícího ​receptu vytvoříte perfektní hovězí český guláš s knedlíkem.

Suroviny

  • 600g ⁤hovězí ‍špiková na guláš
  • 2 cibule střední velikosti
  • 5⁣ lžic oleje
  • 3 lžíce sladké mleté ​papriky
  • 3 lžíce hladké⁣ mouky
  • 1 ‍lžička mletých kmínů
  • sůl dle vlastní‍ chuti
  • pepř dle vlastní​ chuti
  • 1 vrchovatá ⁤lžíce rajčatového ⁢protlaku
  • 1,5 litru hovězího vývaru
  • 3​ ks ​česneku

na⁣ knedlíky:

  • 500g polohrubé mouky
  • 1 rohlík
  • 1 vejce
  • sůl
  • 1/2 lžičky jedlé⁢ sody
  • 3/4 šálku mléka

Postup

Začneme tím, že‍ si připravíme všechny suroviny pro výrobu guláše. ​Mějme všechno po ruce,⁢ ať se nemusíme během vaření‌ honit po kuchyni⁤ a hledat potřebné komponenty.

Na panvici si rozehřejeme olej a přidáme na kostičky nakrájené⁤ hovězí maso. ⁤Měli bychom maso za občasného míchání orestovat do hněda. Přidáme na drobno nakrájenou cibuli a opět vše dobře promícháme. ⁣Následuje přidání mleté ​papriky, rajčatového protlaku, mletého kmínu a soli s pepřem⁢ dle naší chuti. Pořádně ⁢promícháme a necháme‌ krátce‌ podusit.

Poté přidáme hladkou mouku a opět vše ⁢pořádně ⁤promícháme. Následně zalijeme hovězím vývarem a ⁣přivedeme do⁢ varu. Poté přidáme⁣ strouhaný česnek a pokračujeme v​ pomalém dusení cca 2 hodiny. Po těchto‍ dvou hodinách​ by mělo‍ být maso krásně měkké a⁤ guláš by měl mít hustou konzistenci. Pokud je guláš moc tekutý,‌ je ⁤možné ho zahustit loupanými bramborami. Ty nakrájíme na malé kostičky a přidáme do guláše. ⁣Povaříme ​ještě ‍asi 15 minut.

Nyní si připravíme ⁤knedlíky. Ve středně velké míse smícháme polohrubou ‍mouku, sůl a ⁣jedlou ‌sodu.‌ Rohlík nakrájíme na kostičky a smícháme s ostatními surovinami. Přidáme vejce a začneme‍ postupně přilévat mléko. Knejdlíkové těsto by mělo být lepivé, ale ne příliš tekuté. Pokud‍ je těsto příliš​ hutné, přilejeme ⁣trochu mléka. Těsto zabalíme do čisté utěrky a uvážeme konec nití.

Z knedlíkového těsta vytvoříme váleček a vložíme⁣ do‍ vroucí vody. Vaříme cca 30-40 minut. Po uvaření vyjme knedlík, ⁣odstraníme utěrku a necháme vychladnout.

Servírujeme‌ krásně nakrájené ‌plátky knedlíku s výborným gulášem. Mějte na paměti, ‌že ‌český‌ guláš ⁤je stejně jako mnoho jiných pokrmů druhého dne ‌ještě‌ lepší. Přeji Vám dobrou chuť!




Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář