
Připravte si tradiční český guláš s knedlíkem, dle autentického receptu. Šťavnaté kousky masa, chuťově bohatá omáčka a domácí knedlíky. Postup přípravy krok za krokem. 
Tradiční český guláš je neodmyslitelnou součástí naší kuchyně a mnohdy se stává hlavní chod během rodinného obědu nebo večerního posezení s přáteli. Guláš má jednoduché suroviny, ale příprava je záležitostí času a trpělivosti. Z následujícího receptu vytvoříte perfektní hovězí český guláš s knedlíkem.
Suroviny
- 600g hovězí špiková na guláš
 - 2 cibule střední velikosti
 - 5 lžic oleje
 - 3 lžíce sladké mleté papriky
 - 3 lžíce hladké mouky
 - 1 lžička mletých kmínů
 - sůl dle vlastní chuti
 - pepř dle vlastní chuti
 - 1 vrchovatá lžíce rajčatového protlaku
 - 1,5 litru hovězího vývaru
 - 3 ks česneku
 
na knedlíky:
- 500g polohrubé mouky
 - 1 rohlík
 - 1 vejce
 - sůl
 - 1/2 lžičky jedlé sody
 - 3/4 šálku mléka
 
Postup
Začneme tím, že si připravíme všechny suroviny pro výrobu guláše. Mějme všechno po ruce, ať se nemusíme během vaření honit po kuchyni a hledat potřebné komponenty.
Na panvici si rozehřejeme olej a přidáme na kostičky nakrájené hovězí maso. Měli bychom maso za občasného míchání orestovat do hněda. Přidáme na drobno nakrájenou cibuli a opět vše dobře promícháme. Následuje přidání mleté papriky, rajčatového protlaku, mletého kmínu a soli s pepřem dle naší chuti. Pořádně promícháme a necháme krátce podusit.
Poté přidáme hladkou mouku a opět vše pořádně promícháme. Následně zalijeme hovězím vývarem a přivedeme do varu. Poté přidáme strouhaný česnek a pokračujeme v pomalém dusení cca 2 hodiny. Po těchto dvou hodinách by mělo být maso krásně měkké a guláš by měl mít hustou konzistenci. Pokud je guláš moc tekutý, je možné ho zahustit loupanými bramborami. Ty nakrájíme na malé kostičky a přidáme do guláše. Povaříme ještě asi 15 minut.
Nyní si připravíme knedlíky. Ve středně velké míse smícháme polohrubou mouku, sůl a jedlou sodu. Rohlík nakrájíme na kostičky a smícháme s ostatními surovinami. Přidáme vejce a začneme postupně přilévat mléko. Knejdlíkové těsto by mělo být lepivé, ale ne příliš tekuté. Pokud je těsto příliš hutné, přilejeme trochu mléka. Těsto zabalíme do čisté utěrky a uvážeme konec nití.
Z knedlíkového těsta vytvoříme váleček a vložíme do vroucí vody. Vaříme cca 30-40 minut. Po uvaření vyjme knedlík, odstraníme utěrku a necháme vychladnout.
Servírujeme krásně nakrájené plátky knedlíku s výborným gulášem. Mějte na paměti, že český guláš je stejně jako mnoho jiných pokrmů druhého dne ještě lepší. Přeji Vám dobrou chuť!



