25. 8. 2025
Autor: Olga Vařilová

	zdroj: 
	Recepty 24/7	
	
  
  
	 
		
			
		Vyrobte si domácí italské lasagne s hovězím masem s naším krok za krokem receptem.Zažijte chuť autentické italské kuchyně přímo u vás doma. Skvělý tip na rodinný oběd nebo večeři. Suroviny
- 500 g hovězí mleté maso
 - 250 g plátů lasagní
 - 800 g rajčat v plechovce
 - 1 větší cibule
 - 2 stroužky česneku
 - 1 hrst čerstvých bazalkových listů
 - 1 lžička jedlé sody
 - sůl a pepř podle chuti
 - 100 g nastrouhaného parmazánu
 - 500 ml bešamelové omáčky
 - 1 lžíce olivového oleje
 
Postup
- Nejprve si připravte všechny suroviny.Cibuli oloupejte a na drobno nakrájejte. Stejně postupejte i s česnekem.
 - Poté na olivovém oleji osmahněte cibuli dozlatova, přidejte stroužek česneku a osmažte jej také. Následně přidejte mleté maso a orestujte ho do hněda. Vše ochuťte solí a pepřem.
 - Při přípravě musíte dávat pozor, aby mělo maso stále krásnou a chutnou přírodní barvu. Příliš dlouhé smažení může maso vysušit a zbavit ho chuti. Současně je důležité maso opravdu dobře opepřit, jelikož pepř dodává lasagním ten správný „kick“.
 - Když je maso orestované, přidejte rajčata. Místo čerstvých rajčat můžete použít konzervovaná. K rajčatům přidejte jedlou sodu – ta pomůže zneutralizovat jejich kyselost.
 - Vše vařte na mírném ohni asi 15 minut, dokud se omáčka pečlivě nezredukuje.
 - mezitím si připravte bešamelovou omáčku. Tuto omáčku si můžete koupit již hotovou,nebo ji připravit doma. Základem bešamelu je máslo, hladká mouka a mléko. Máslo nejprve rozpusťte, přidejte mouku a za stálého míchání zalijte mlékem.
 - Opět na pánvi osmahněte zbývající cibuli a česnek na olivovém oleji,přidejte bešamel a jemně zamíchejte. Bešamelovou omáčku osolte a opepřete, přidejte nastrouhaný parmazán a přimíchejte ho. omáčka by měla být krémová a hladká.
 - Teď přichází na řadu vrstvení lasagní. Do pekáčku nejprve nalijte trochu bešamelové omáčky, položte na ni první vrstvu plátů lasagní. Pokračujte vrstvou masové směsi, pak opět bešamelovou omáčkou a posypeme nastrouhaným parmazánem. Postup opakujte, až do vyčerpání surovin. Poslední vrstva by měla být bešamelová omáčka s parmazánem.
 - Lasagne předehřejte v troubě na 180 stupňů a pečte asi 25 minut,než se povrch zezlátne a sýr se neskutečně rozpustí.
 - Hotové lasagne nechejte nejméně 10 minut odpočívat před podáváním.
 
Takto připravené italské lasagne s hovězím masem jsou skvělým jídlem pro vaše rodinné nebo přátelské setkání. Bez ohledu na příležitost, tato chutná a výrazná italská klasika jistě potěší každého gurmána.



