
Objevte tradiční indický chleba naan s česnekem a kořením. Jednoduchý recept, který můžete připravit doma. Chleba naan si zamilujete díky jeho jemné chuti a univerzálnosti. Ideální doplněk k masovým pokrmům, zeleninovým kari nebo jako příloha k obědu či večeři. Vyzkoušejte kořeněný chleba naan s česnekem ještě dnes!
Chleba naan je tradiční indická placka, která se vyrábí z kynutého těsta. Naan se těší velké oblibě díky své sypké textuře a výrazné chuti, kterou můžete dále obohatit o oblíbené koření či bylinky. V našem receptu se podíváme na přípravu kořeněného naan chleba s česnekem.
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 150 ml mléka
- 150 g jogurtu
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 2 lžičky suchého droždí
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička kurkumy
- 4 stroužky česneku
- 50 g másla
- Čerstvý koriandr pro ozdobu
Postup
Začněte tím, že ve velké míse smícháte mouku se solí, cukrem, droždím a kořením – kmínem, koriandrem a kurkumou. Důkladně promíchejte, aby se všechny suroviny spojily.
Jogurt smíchejte s mlékem a postupně jej přilévejte do mísy s moukou. Míchejte do té doby, dokud se všechny suroviny nespojí dohromady a nezačne se tvořit těsto.
Přeložte těsto na lehce pomoučněný vál a začněte ho hnětem zpracovávat. Pokud je těsto příliš lepkavé,přidejte trochu mouky.Pokud je naopak příliš suché, přidejte trochu mléka.Hnětejte těsto asi 10 minut, nebo dokud nezačne být pružné a hladké.
Umístěte těsto zpět do mísy, zakryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout na teplém místě, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Mezitím si připravte česnekové máslo. Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno nebo vymačkejte.Smíchejte ho s rozpuštěným máslem a nechte stranou.
Po vykynutí těsto rozdělte na 6-8 kusů. Z každého kusu vyformujte kouli a pak ji vyválejte na tenkou placku.
Na pánvi rozehřejte trochu másla a pečte naan chleby po jednom. Každý chleba pečte asi 2-3 minuty z každé strany, nebo dokud nezačne hnědnout a nevytvářejí se na něm bubliny.
Hotové naan chleby potírejte česnekovým máslem. Před podáváním je můžete posypat čerstvým koriandrem.
Chleba naan je skvělý jako příloha k různým indickým jídlům, jako je třeba curry, ale také se hodí jako samostatný chleba k mazání či grilování.
Příprava tohoto chleba sice vyžaduje trochu času a trpělivosti, ale výsledek stojí za to. Chleba naan s česnekem a kořením je chutný, měkký a aromatický a jeho vůně okouzlí každého milovníka indické kuchyně.
Dobrou chuť!

