11. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová

	zdroj: 
	Recepty 24/7	
	
  
  
	 
		
			
		Kořeněný luštěninový salát je osvěžující a zdravá volba pro letní obědy nebo večeře. Tento jednoduchý recept kombinuje různé druhy luštěnin, jako jsou fazole, čočka a cizrna, s lahodnými kořenovými zeleninami, jako je mrkev a ředkvičky. Salát je perfektně vyvážený pikantními kořeněnými výpary a svěžím citrónovým dressingem. Bude to skvělý doplněk každého jídla nebo samostatného pokrmu. Vyzkoušejte tento recept a ochutnejte osvěžující kombinaci chutí a textur.
Suroviny:
- 200 g cizrny
 - 200 g červené čočky
 - 200 g fazolí
 - 2 středně velké rajčata
 - 1 cibule
 - 1 červená paprika
 - 2 stroužky česneku
 - Čerstvé bylinky (např. petrželka, koriandr)
 - 2 lžíce olivového oleje
 - 1 lžíce balsamikového octa
 - 1 lžička mletého kmínu
 - 1 lžička mleté papriky
 - Sůl a pepř podle chuti
 
Postup:
- Luštěninu důkladně propláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat.
 - Do hrnce dejte cizrnu, čočku a fazole a zalijte vodou tak, aby byly luštěniny zcela ponořeny.
 - Vložte do hrnce celou cibuli (pouze zbavenou slupek) a 1 stroužek česneku.
 - Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni do měkka, asi 25-30 minut.
 - Mezitím nakrájejte rajčata, papriku, zbývající stroužek česneku a bylinky.
 - Vymačkejte citronovou šťávu a v misce smíchejte spolu s olivovým olejem, octem, kmínem, paprikou, solí a pepřem.
 - Hotovou luštěninu sceďte a vyhoďte cibuli s česnekem.
 - Přidejte nakrájené rajčata, papriku, česnek a bylinky.
 - Přelijte připravenou omáčkou a důkladně promíchejte.
 - Salát nechte odležet v lednici alespoň hodinu, aby se příchutě propojily.
 

