
Vyzkoušejte tento vynikající recept na kuře v normanském stylu. S jemnými chutěmi jablka a smetany se stane rychlým favoritem. Ideální na romantickou večeři nebo rodinný oběd. Vydejte se na gastronomickou cestu do Normandie bez toho,abyste museli opustit svou kuchyň.
Kuře v normanském stylu je tradiční francouzský recept, který je hodně oblíbený svým pikantním a hustým omáčkám. Ačkoli tento recept může vypadat složitě, je poměrně snadné ho připravit. Kombinace kuřecího masa, jablka a brandy dává tomuto jídlu hlubokou a rafinovanou příchuť. pojďme se podívat, jak tento vynikající pokrm připravit!
Suroviny
- 1 celé kuře o váze asi 1,5 kg
- Sůl a čerstvě mletý pepř
- 50g másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 cibule, nakrájené na tenké plátky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 jablka, oloupaná, vykernená a nakrájená na kousky
- 2 lžíce hladké mouky
- 250 ml jablka cider
- 250 ml kuřecího vývaru
- 2 lžíce brandy
- 200 ml smetany na šlehání
- 2 lžíce nasekané petrželky
Postup
- Nejdříve osolte a opepřete kuře. Poté jej položte na prkénko a nechte ho odpočívat, zatímco připravujete ostatní suroviny.
- V hluboké pánvi roztopte máslo a olivový olej. Přidejte kuře a orestujte ho dozlatova ze všech stran. Kuře pak přeneste na talíř.
- do pánve, ve které se smažilo kuře, přidejte cibuli a česnek. Smažte,dokud nebude cibule zcela měkká a zlatá.
- Poté do pánve přidejte nasekaná jablka a smažte je, dokud nezačnou hnědnout.
- Přidejte mouku do pánve a promíchejte ji s cibulí a jablky, dokud nebude všechno dobře pokryté.
- Nalijte cider, vývar a brandy do pánve. Přiveďte k varu, poté snížte teplotu a nechte všechno jemně probublávat 5 minut.
- Vložte kuře zpět do pánve, pokryjte pokličkou a nechte asi hodinu na mírném ohni, dokud kuře nebude zcela vařené.
- Kuře z pánve vyndejte a odložte na stranu. Omáčku na pánvi promíchejte s mléčnou smetanou a pokračujte v vaření dalších 5 minut, dokud se omáčka nezahustí.
- Vraťte kuře do omáčky a nechte ho v ní jen prohřát.
- Před podáváním posypejte nasekanou petrželkou.
Toto jídlo je skvělé podávané s bramborovou kaší nebo hranolky.Je také dobré ho doplnit svěžím bagetovým chlebem,kterým můžete namáčet omáčku z pánve.
Kuře v normanském stylu je jedním z těch receptů, které jsou skvělé pro zvláštní příležitosti, ale i na obyčejný den. Je to jídlo, které zahřeje vaše srdce, pokaždé, když ho připravíte. Pamatujte, že klíčem k úspěchu je kvalitní cider a brandy, které dodají omáčce tu správnou hloubku chuti. Přejeme vám příjemnou chuť!

