
Připravte si chutnou italskou klasiku s naším receptem na „Lasagne alla Bolognese s bazalkou“. Šťavnaté vrstvy těstovin, bohatá omáčka Bolognese a lahodná bazalka vám přinesou autentickou chuť Itálie přímo do vaší kuchyně. Jednoduchý a pochutný recept na lasagne s krok po kroku přípravou.
Suroviny
- 500g mletého hovězího masa
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 stonk zeleru
- 150ml červeného suchého vína
- 400g konzervovaných rajčat
- 2 lžíce koncentrovaného rajčatového protlaku
- sůl, pepř
- 1 lžička sušené bazalky
- 500g lasagne listů
- 100g strouhaného parmazánu
- 50g másla
- 50g hladké mouky
- 700ml mléka
- muškátového oříšku
Postup
- Na začátek si připravíme boloňskou omáčku.Na rozpáleném oleji osmahneme jemně nakrájenou cibuli a propadovaný česnek. když zesklovatí, přidáme na drobno nakrájenou mrkev a zeler.
- Po chvíli přidáme mleté maso a orestujeme jej dohněda. Podlejeme vínem a necháme povařit, dokud se neodpaří alkohol.
- Poté přidáme konzervovaná rajčata a rajčatový protlak a promícháme. Dochutíme solí, pepřem a sušenou bazalkou. Přiklopíme a necháme na mírném ohni asi hodinu a půl pomalu probublávat.
- Mezitím si připravíme bešamel. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání necháme zlatavě zhnědnout. Postupně za stálého míchání přiléváme mléko, až vznikne hladká omáčka. Dle chuti osolíme, opepříme a nastrouháme muškátový oříšek.
- Na dno zapékací mísy nalijeme trochu bešamelu. Položíme první vrstvu lasagne listů. Na ně nalijeme trochu bešamelu, rozetřeme vrstvu boloňské omáčky a posypeme parmazánem. takto pokračujeme až do vyčerpání surovin.
- Poslední,horní vrstva,by měla být bešamel posypaný parmazánem. Zapékáme asi 30 minut na 180 stupňů. Lasagne je hotová, když je parmazán na vrchu krásně zlatavě hnědý.
- Před podáváním necháme lasagne chvíli odpočívat. Podáváme ještě teplé, posypané čerstvými lístky bazalky. Lasagne alla Bolognese s bazalkou jsou skvělým jídlem,které vás zahřeje a ukáže vám kouzlo italské kuchyně.
Můžete hrát s množstvím surovin, podle vaší chuti a toho, co máte rádi. Někdo do lasagne přidává ještě houby, někdo dává více sýra. Důležité je, aby lasagne nebyly suché. Bešamel a boloňská omáčka by měly být dostatečně tekuté, aby se lasagne nesušily. Ať už se rozhodnete jakkoli, tato verze lasagne je jednoduchá a výsledek určitě stojí za to.
Lasagne alla Bolognese jsou skvělým pokrmem pro všechny milovníky italské kuchyně. Díky poměrně výživným surovinám vám jistě zasytí a zahřejí v chladných dnech,nebo kdykoli budete chtít ochutnat něco opravdu pořádného a chutného. Rozhodně stojí za to je vyzkoušet.

