31. 8. 2025
Autor: Olga Vařilová
Lasagne alla Bolognese s bazalkou
zdroj: Recepty 24/7


Připravte si chutnou italskou klasiku s naším receptem na „Lasagne alla Bolognese s bazalkou“. Šťavnaté vrstvy těstovin, bohatá omáčka Bolognese a lahodná bazalka vám přinesou autentickou chuť Itálie přímo do vaší kuchyně. Jednoduchý a pochutný recept na lasagne s krok po kroku přípravou.

Suroviny

  • 500g mletého hovězího masa
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 1 stonk zeleru
  • 150ml červeného suchého vína
  • 400g konzervovaných rajčat
  • 2 lžíce koncentrovaného rajčatového protlaku
  • sůl, pepř
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 500g lasagne listů
  • 100g strouhaného parmazánu
  • 50g másla
  • 50g hladké mouky
  • 700ml mléka
  • muškátového oříšku

Postup

  1. Na začátek si připravíme boloňskou omáčku.Na rozpáleném oleji osmahneme jemně nakrájenou cibuli a propadovaný česnek. když zesklovatí, přidáme na drobno nakrájenou mrkev a zeler.
  2. Po chvíli přidáme mleté maso a orestujeme jej dohněda. Podlejeme vínem a necháme povařit, dokud se neodpaří alkohol.
  3. Poté přidáme konzervovaná rajčata a rajčatový protlak a promícháme. Dochutíme solí, pepřem a sušenou bazalkou. Přiklopíme a necháme na mírném ohni asi hodinu a půl pomalu probublávat.
  4. Mezitím si připravíme bešamel. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání necháme zlatavě zhnědnout. Postupně za stálého míchání přiléváme mléko, až vznikne hladká omáčka. Dle chuti osolíme, opepříme a nastrouháme muškátový oříšek.
  5. Na dno zapékací mísy nalijeme trochu bešamelu. Položíme první vrstvu lasagne listů. Na ně nalijeme trochu bešamelu, rozetřeme vrstvu boloňské omáčky a posypeme parmazánem. takto pokračujeme až do vyčerpání surovin.
  6. Poslední,horní vrstva,by měla být bešamel posypaný parmazánem. Zapékáme asi 30 minut na 180 stupňů. Lasagne je hotová, když je parmazán na vrchu krásně zlatavě hnědý.
  7. Před podáváním necháme lasagne chvíli odpočívat. Podáváme ještě teplé, posypané čerstvými lístky bazalky. Lasagne alla Bolognese s bazalkou jsou skvělým jídlem,které vás zahřeje a ukáže vám kouzlo italské kuchyně.

Můžete hrát s množstvím surovin, podle vaší chuti a toho, co máte rádi. Někdo do lasagne přidává ještě houby, někdo dává více sýra. Důležité je, aby lasagne nebyly suché. Bešamel a boloňská omáčka by měly být dostatečně tekuté, aby se lasagne nesušily. Ať už se rozhodnete jakkoli, tato verze lasagne je jednoduchá a výsledek určitě stojí za to.

Lasagne alla Bolognese jsou skvělým pokrmem pro všechny milovníky italské kuchyně. Díky poměrně výživným surovinám vám jistě zasytí a zahřejí v chladných dnech,nebo kdykoli budete chtít ochutnat něco opravdu pořádného a chutného. Rozhodně stojí za to je vyzkoušet.




Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář