7. 9. 2025
Autor: Olga Vařilová

zdroj:
Recepty 24/7
Vychutnejte si chutný recept na marinovaný vepřový bok na pivu. Tento tradiční český pokrm, příprava a postup krok za krokem. Ideální tip na víkendové vaření.
Suroviny
- 1 kg vepřového boku
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička soli
- 1 lžička mletého pepře
- 2 lžičky sladké papriky
- 100 ml oleje
- 500 ml piva
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 menší celer
Postup
- Začněte tím, že si připravíte všechny potřebné suroviny.
- Vepřový bok očistěte a nakrájejte na větší kusy.
- Česnek oloupejte a jemně ho nakrájejte. Následně ho smíchejte se solí, pepřem, paprikou a olejem a vytvořte tak marinádu.
- Marinádou potřete maso ze všech stran a nechte ho uležet alespoň přes noc.
- Následující den si nakrájejte na plátky cibuli, mrkev, petržel a celer.
- Maso z marinády vyjměte a osušte ho. Z marinády nic nevyhazujte.
- Na rozpáleném oleji si maso ze všech stran opečte do zlatova.
- Přidejte nakrájenou zeleninu a chvíli ji orestujte.
- Přidejte zbylou marinádu a zalijte pivem.
- Zakryjte a nechte dusit při nízké teplotě alespoň dvě hodiny. Podle potřeby dolévejte trochu vody.Měli byste mít ale na paměti, že omáčka by měla zůstat spíše hustá.
- Maso by mělo být hotové, když je krásně měkké. Podávejte ho ideálně s knedlíkem, na který si můžete nabrat omáčku, nebo s pečenými bramborami.

