18. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová

	zdroj: 
	Recepty 24/7	
	
  
  
	 
		
			
		Marocká haríra je tradiční polévka plná exotických chutí a vůní. Tato autentická marocká specialita je připravována z mnoha druhů koření, zeleniny, rajčat a cizrny. Je vydatná a hřejivá, ideální pro zimní dny nebo jako úvodní chod k speciálním příležitostem. Naše receptura vám ukáže, jak vyrobit něco tak chutného a exotického, že se budete cítit jako na cestě do Maroka. Užijte si vůni Orientu ve vaší kuchyni a vyzkoušejte naší tradiční marockou haríru.
Suroviny
- 200 g cizrny
 - 200 g jehněčího masa
 - 1 cibule
 - 2 stroužky česneku
 - 2 lžíce olivového oleje
 - 1 lžička mletého kurkumy
 - 1 lžička mletého koriandru
 - 1 lžička mletého kmínu
 - 1 lžička mletého skořice
 - 1 lžička mletého zázvoru
 - 1 ks pomeranče (šťáva)
 - 1 lžíce rajčatového protlaku
 - 500 ml vývaru (masového nebo zeleninového)
 - sůl a pepř podle chuti
 - čerstvé bylinky na ozdobu (petrželka nebo koriandr)
 
Postup
- Cizrnu namočte přes noc do vody.
 - V hrnci rozehřejte olivový olej a na něm osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a prolisované česnek.
 - Přidejte mleté koření (kurkumu, koriandr, kmín, skořici, zázvor) a krátce restujte, aby se vychutnaly jejich vůně.
 - Přidejte několik kostek masa a opečte je ze všech stran.
 - Přidejte namočenou cizrnu a rajčatový protlak. Promíchejte.
 - Zalijte vývarem a přidejte šťávu z pomeranče.
 - Zakryjte hrnec pokličkou a vařte polévku na mírném ohni asi 2 hodiny, dokud cizrna a maso nezměknou.
 - Pokud se poléva zahustí příliš, přidejte trochu vody.
 - Na závěr ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
 - Podávejte polévku posypanou nasekanými čerstvými bylinkami.
 

