1. 9. 2025
Autor: Olga Vařilová

zdroj:
Recepty 24/7
Ikonickej český recept - Moravský vrabec s knedlíkem. Krok za krokem vám návod, jak připravit měkké maso plné chuti a výborné chlebové knedlíky. Najděte tajemství pravé moravské kuchyně. Suroviny:
Suroviny pro Moravský vrabec:
- 1,5 kg vepřové kýty bez kosti
- 2 lžíce sádla
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 2 lžičky soli
- 1 lžička pepře
- 1 lžička majoránky
- 0,5 lžičky kmínu
- 0,5 lžičky nového koření
- pár bobkových listů
- 300 ml tmavého piva
Suroviny pro houskový knedlík:
- 6 houskových rohlíků
- 1,5 hrnku mléka
- 3 vejce
- hrnek polohrubé mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžička pepře
Postup:
Postup přípravy moravského vrabce:
- Nejprve si připravíme maso.Vepřovou kýtu omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousky. Maso poté osolíme, opepříme a necháme odležet.
- V hrnci rozehřejeme sádlo a na něm osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli. Dozlatova opékáme cibuli, poté přidáme prolisovaný česnek a mletou papriku. Vše krátce smícháme a potom přidáme nakrájené maso.
- Maso restujeme ze všech stran, až se krásně zezlátne. Poté přidáme majoránku,kmín,nové koření a bobkové listy. Chvilku restujeme a poté zalijeme pivem.
- pokličku přiklopíme a asi hodinu a půl dusíme na mírném ohni.Občas promícháme a podle potřeby doléváme vodu, aby nám omáčka nevyhořela.
- po dobu dušení maso občas promícháme, aby se nám maso nepřipalo. Když je maso měkké a omáčka má správnou konzistenci, můžeme vrabce svézt z plotny.
Postup přípravy houskového knedlíku:
- Na přípravu houskového knedlíku si nachystáme rohlíky, které nakrájíme na kostičky a přelijeme horkým mlékem. Rohlíky necháme asi 15 minut nabobtnat.
- Poté do rohlíků vmícháme vejce, polohrubou mouku, sůl a pepř. Těsto důkladně promícháme. Rohlíky by měly být v mléce dokonale rozměklé a těsto by mělo být dobře sjednocené.
- Nastrouhaný knedlík zabalíme do utřeného a moukou vysypaného plátu a svážeme ho nití.Uzly musí být pevné, aby se nám těsto neproteklo ven.
- Zabalíme knedlík do pečicího papíru a dáme ho do lednice,kde ho necháme odpočívat asi 30 minut.
- Poté vnášíme knedlík do vroucí osolené vody a vaříme ho asi 25 minut. Jakmile knedlík vyplave na hladinu, musíme ho ještě 15 minut povařit.
- Po uvaření knedlík vyndáme, necháme chvíli vychladnout a potom ho nakrájíme na plátky.
Podávání:
- Moravský vrabec podáváme teplý, posypaný majoránkou a podle chuti opepřený. K tomu podáváme houskový knedlík a podle chuti přidáme kyselé zelí nebo uzené maso.

