
Užijte si výjimečnou chut‘ pečené kachny s jablky a švestkami. Sledujte náš jednoduchý recept a připravte si tento tradiční český pokrm. Recept na pečenou kachnu,který vás nikdy nezklame.
Suroviny
- Na 1 kachnu s váhou asi 2,5 kg
- 15 čerstvých třešňových švestek nebo sušených švestek bez pecek
- 3 jablka pokrájená na menší kousky
- 5 stroužků česneku
- Sůl dle chuti
- 200 ml bílého suchého vína
- 2 lžíce olivového oleje
Postup
Následující postup ti pomůže vytvořit perfektní pečenou kachnu s jablky a švestkami. Polevu a složky je možné upravit podle vlastní chuti.
Začátkem je příprava kachny. Vyjmi ji z lednice asi hodinu před tím, než začneš s přípravou, aby měla možnost dosáhnout pokojové teploty. Kachnu omyj,osuš ji a odstraň všechny peříčka a zbytečný tuk.
Na celém těle kachny udělej ostrým nožem malé zářezy. Nenakrájej přitom do masa, jen do vrstvy kůže a tuku. Tímto způsobem bude kachna pečena rovnoměrně a výsledný pokrm bude krásně křupavý.
Následně kachnu natři na všech stranách solí a nasekej na ní stroužek česneku. Vmasíruj sůl a česnek do kůže. Poté kachnu dej do pekáče s prsou dolů. Předehřej troubu na 180 stupňů a kachnu peč v troubě přibližně půl hodiny. Poté ji otoč a peč další půl hodiny. Tento krok zopakuj ještě jednou. Celková doba pečení by měla být přibližně dvě hodiny.
V mezičase připrav jablka a švestky. Jablka omyj, vykroj jádřince a pokrájej na menší kousky. Švestky také umyj a v případě čerstvých vykroj pecky. Do mísy dej jablka, švestky, česnek, sůl a olej. Dobře promíchej.
Kachnu vyndej z trouby a pekáč s kachnou polož na odolnou podložku. Vyber z břicha kachny vnitřnosti a naplň jej náplní s jablky a švestkami. Poté opět dej kachnu zpět do trouby a peč dokud není kůže zlatohnědá a křupavá.
Pokrm je téměř hotový. V jeho závěrečné fázi vyjmi kachnu z trouby a v pekáči ji nech ještě asi 15 minut odpočívat. Mezitím můžeš připravit vývar nebo bramborovou kaši jako přílohu. Kachnu poté opatrně vyjmi z pekáče a přesuň ji na talíř. Opékání jablek a švestek dodá pokrmu příjemnou sladkou chuť, která skvěle doplní chutě kachny.
Jídelníček je nyní hotový, a je na čase si vychutnat pečenou kachnu s jablky a švestkami.Doufám, že tento recept jsi si užil a že jsi si pochutnal na výsledném pokrmu!

