
Vyzkoušejte náš recept na pečený kachní vývar s nudlemi. Křehké kachní maso, lahodný vývar a jemné nudle - vše pro dokonalý domácí oběd. Naučte se, jak připravit tento tradiční český pokrm krok za krokem.
Suroviny
- 1 kachna (případně kachní křídla, krk a játra)
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 kousek celeru
- 2 lžíce soli
- 10 kuliček celého pepře
- 3 hřebíčky
- 1 bobkový list
- 3 lístky nového koření
- 150g nudle
- Pár kapek zakysané smetany (nepovinné)
Postup
Nejdříve si připravíme všechny potřebné suroviny. Kachnu očistíme, rozkrojíme na menší kusy a důkladně umyjeme. Cibuli oloupeme a rozkrojíme na čtyři části. Mrkev, petržel a celer oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Nudle také připravíme.
Do velkého hrnce dáme kachní kousky a zalijeme studenou vodou tak, aby byla kachna kompletně ponořená. Přivedeme k varu a necháme asi 10 minut vařit. Po této době vodu slijeme a kachnu propláchneme pod tekoucí vodou.
Vývar bude takto krásně čistý, bez nepříjemných pachů a zvýrazní se chuť masa. Kachnu vrátíme zpět do hrnce, zalijeme čerstvou studenou vodou a přivedeme opět k varu.
V okamžiku, kdy voda začne vařit, přidáme nakrájenou zeleninu, celý lžičkový pepř, hřebíček, bobkový list a nové koření. Osolíme dle chuti a vývar vaříme na mírném ohni asi 3 až 4 hodiny, dokud nebude kachna úplně měkká. Během vaření pravidelně odebíráme vzniklou pěnu.
Po uvaření kachnu vyjmeme a necháme zchladnout. Můžeme ji použít například na pečení nebo v salátu. Vývar zatím sceďme přes jemné sítko nebo plátýnko, aby byl zcela průzračný a bez zbytků koření.
Do čistého vývaru přidáme nudle a vaříme dle návodu na balení. Většinou to bývá asi tak 10 minut.
Kachní vývar je hotov a můžeme ho servírovat. Na talíř je dobré přidat pár kapek zakysané smetany pro zjemnění chuti.

