
Připravte si tradiční recept na řádně kořeněný Pražský hovězí guláš s knedlíkem. Podrobný postup a ingredience klasické české kuchyně, která potěší všechny milovníky masitých pokrmů.
Pražský hovězí guláš je klasické české jídlo, které je oblíbené místními i turisty. Robustní a výrazné chutě tohoto jídla jsou velmi uspokojující, zvláště v chladném počasí. Uvařte si domácí verzi tohoto jízelního favorita provoněného kmínem, paprikou a hlubokou chutí uvařeného masa k připravenému knedlíku.
Suroviny
- 500g hovězí krk
- 2 střední cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžička soli
- Špetka mletého pepře
- 2 lžíce sádla
- 1 lžíce kmínu
- 1 lžící hladké mouky
- 1 l lžíce rajčatového protlaku
- 500 ml hovězího vývaru
- Bay list
- Majoránka
- 2 kopce hladké mouky
- 250ml mléka
- 2 vejce
- Špetka soli
- 1 lžička cukru
- 1 lžička droždí
Postup
Nejprve se připraví guláš. Hovězí krk nakrájejte na menší kousky a ochucete solí a pepřem. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno. Česnek oloupejte a utřete na struhadle.
Do hlubší pánve přidejte sádlo a rozpalte ho. Přidejte nakrájenou cibuli a opékejte, dokud není skleněná. Přidejte utřený česnek a kmín a krátce opékejte. Poté přidejte maso a orestujte ho ze všech stran, dokud není krásně zlatohnědé.
Nyní přidejte sladkou papriku, mouku a rajčatový protlak. Dobře promíchejte, aby se všechny přísady propojily. Poté vložte bobkový list a zalijte hovězím vývarem. Přiveďte k varu a poté oheň snižte, tak aby guláš jen lehce probublával. Zakryjte a nechte vařit asi 2 hodiny, nebo dokud není maso měkké. Je-li to nutné, během vaření přidejte další vývar nebo vodu.
Zatímco se guláš vaří, připravte knedlík. Mléko ohřejte do vlažna a přidejte cukr a droždí. Nechte krátce odpočívat. Do mísy si připravte hladkou mouku, vejce a sůl. Přidejte kvasící směs a dobře promíchejte. Těsto by mělo být lepkavé, ale stále by mělo být možné ho zpracovávat. Těsto nechte asi hodinu kynout.
Po vykynutí těsto vyndejte a rozdělte na dvě části. Z každé části vytvořte válec o délce asi 15 cm. Knedlíky vložte do osolené vroucí vody. Vařte 15 minut. Knedlík by měl být pevný a měl by plavat na povrchu.
Po uplynutí vaření knedlíků je nechte chvíli odpočívat, poté je nakrájejte na plátky. Guláš podávejte teplý, posypaný majoránkou, s plátky knedlíku. Toto jídlo je ideální s čerstvým pšeničným pivem.
Příjemnou chuť!

