16. 7. 2025
Autor: Olga Vařilová
Pražský hovězí guláš s knedlíkem
zdroj: Recepty 24/7


⁣ Připravte si tradiční recept na řádně kořeněný Pražský hovězí guláš s knedlíkem. ⁤Podrobný⁣ postup a ingredience klasické ⁢české kuchyně, která potěší všechny milovníky masitých pokrmů.

Pražský hovězí guláš⁢ je klasické české jídlo, které je oblíbené místními i turisty. Robustní a výrazné chutě⁣ tohoto ⁣jídla jsou velmi uspokojující, zvláště v chladném počasí. Uvařte si domácí verzi tohoto ​jízelního favorita provoněného kmínem, paprikou a hlubokou chutí uvařeného masa k připravenému knedlíku.

Suroviny

  • 500g hovězí krk
  • 2 střední cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 1‌ lžička soli
  • Špetka mletého pepře
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce kmínu
  • 1 lžící hladké mouky
  • 1 l⁣ lžíce‌ rajčatového protlaku
  • 500 ml hovězího vývaru
  • Bay list
  • Majoránka
  • 2 kopce hladké mouky
  • 250ml mléka
  • 2 vejce
  • Špetka soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička ‌droždí

Postup

Nejprve se připraví guláš.⁢ Hovězí krk nakrájejte na menší kousky a ochucete solí a⁤ pepřem. Cibuli oloupejte a ‌nakrájejte na drobno. Česnek oloupejte a utřete na struhadle.

Do hlubší pánve přidejte sádlo a rozpalte ho. Přidejte nakrájenou cibuli a opékejte, dokud‍ není skleněná. Přidejte utřený česnek a kmín ⁣a krátce​ opékejte. Poté přidejte maso a orestujte ho ze všech stran, dokud není krásně zlatohnědé.

Nyní přidejte sladkou papriku, mouku⁤ a rajčatový protlak.⁤ Dobře promíchejte, aby se všechny ⁢přísady propojily. Poté vložte bobkový list a zalijte hovězím ⁣vývarem. Přiveďte k varu⁣ a poté oheň⁢ snižte, tak aby guláš jen lehce probublával. Zakryjte a nechte vařit⁣ asi 2 hodiny, nebo dokud není maso měkké. Je-li⁣ to ⁢nutné, během vaření přidejte další vývar nebo vodu.

Zatímco se guláš vaří, ⁣připravte knedlík. Mléko ⁤ohřejte do⁣ vlažna a přidejte cukr a droždí. Nechte krátce odpočívat. Do mísy si ‍připravte hladkou mouku, vejce a sůl. Přidejte kvasící ⁣směs a⁣ dobře promíchejte. Těsto‌ by mělo být ‍lepkavé,⁢ ale stále by‍ mělo být ⁣možné⁤ ho zpracovávat. Těsto ‌nechte asi hodinu kynout.

Po vykynutí ⁣těsto vyndejte a rozdělte na dvě ⁣části. Z každé části vytvořte válec‍ o délce asi 15 cm. Knedlíky vložte do osolené vroucí ‌vody. Vařte 15 minut. Knedlík by měl být pevný a měl by plavat na povrchu.

Po uplynutí vaření knedlíků je nechte chvíli odpočívat, poté je nakrájejte na plátky. Guláš podávejte teplý, posypaný majoránkou, s plátky⁣ knedlíku. Toto jídlo je ideální s ⁣čerstvým pšeničným pivem.

Příjemnou chuť!




Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář