3. 8. 2025
Autor: Olga Vařilová
Pražský hovězí guláš s knedlíky
zdroj: Recepty 24/7


Vyzkoušejte​ recept na tradiční Pražský ⁣hovězí⁤ guláš s knedlíky. ​Jednoduchý krok ​za krokem návod pro přípravu aromatického a bohatě dochuceného guláše. Perfektní‍ pokrm‍ do vaší domácí‌ české​ kuchyně!

Suroviny

  • 800g hovězí pleče
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce plnotučné ⁤mouky
  • 2 lžíce‍ papriky
  • ½ lžičky kmínu
  • ½⁣ lžičky​ majoránky
  • sůl a pepř dle chuti
  • 1l vývaru
  • olej na ⁤smažení
  • na ⁣knedlíky:‌ 500g​ hladké mouky, 1 vejce, 300ml mléka, ½ lžičky soli, 1 lžička cukru a 1 kávová lžička jedlé sody

postup

Na začátku si připravíme všechny suroviny. Hovězí‌ plec nakrájíme na menší kousky, cibuli a česnek si nakrájíme najemno.⁢ Poté si ⁣připravíme koření – ‍mouku smícháme s‍ paprikou, ⁢kmínem⁤ a majoránkou.

Na ⁢velké⁤ pánvi nebo​ v hrnci rozehřejeme ⁢olej a přidáme cibuli. cibuli⁣ restujeme, dokud nezačne měnit barvu ⁤na zlatou. ⁢Pak přidáme česnek⁤ a pokračujeme ⁤v​ restování. ⁣Dále ⁣přidáme ​nasekané hovězí a osmahneme ho dohněda.⁢ Nakonec přisypeme ‌kořenící směs mouky​ a ‍koření a všechno společně⁤ promícháme.

Nyní zalijeme ‌hotovou⁤ směs ⁤vývarem, přivedeme ​k varu ‌a poté‍ snížíme teplotu na ⁢mírný ⁤otopen. Hovězí guláš⁤ necháme na mírném‍ otopen vařit asi 2 ⁤hodiny.⁣ Po ‌dobu vaření jej‌ občas promícháme ⁤a ⁤přidáme vodu, pokud by ⁢byl příliš ⁤hustý.

Mezitím si připravíme⁣ knedlíky. Mouku‍ si prosejeme do mísy, přidáme vejce,‍ mléko, sůl,⁣ cukr a jedlou sodu. Všechno⁢ promícháme do‍ hladkého⁢ těsta. Těsto dáme na vál a vytvarujeme z něj ⁢dva válečky. ⁣Ty⁤ pak dáme ⁢vařit do⁤ vroucí ​vody. Knedlíky vaříme 20 minut.

Když⁤ je guláš⁢ hotový ochutnáme a ⁢případně dochutíme solí a⁤ pepřem. Pokud je‍ guláš​ příliš řídký, můžeme ho zahustit trochou ‌zakysané‍ smetany rozmíchané s moukou.Pokud je naopak⁢ guláš příliš hustý, můžeme ⁢ho zředit vývarem⁤ nebo ‍vodou.

S hotovým gulášem⁤ podáváme uvařené knedlíky, které nakrájíme na plátky.Guláš‌ podáváme horký, ⁢posypeme ho čerstvě ‍nasekanou⁢ petrželkou a podáváme s kyselým​ okurkami a pivem.

Tento recept na pražský hovězí guláš s knedlíky je klasickým ⁣českým receptem. Pro zachování autentičnosti ⁤je důležité⁤ nepoužívat žádné alternativní ⁣suroviny a dodržet přesný postup přípravy. Guláš by měl mít silnou, bohatou chuť⁢ a ‌knedlíky⁣ by měly být​ nažloutlé a pevné.

Mějte na paměti, že příprava⁤ guláše ‍vyžaduje‌ trpělivost.Nejlepší chuť guláš získá, pokud⁤ ho necháte ⁤vařit na ‍mírném otopen více než 2‍ hodiny. Konečný výsledek však ‌stojí za to.Pražský⁢ hovězí ‍guláš​ s knedlíky​ je‌ jídlo, které si oblíbí každý a ‍které je ideální pro chladné dny.




Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář