
Vyzkoušejte recept na tradiční Pražský hovězí guláš s knedlíky. Jednoduchý krok za krokem návod pro přípravu aromatického a bohatě dochuceného guláše. Perfektní pokrm do vaší domácí české kuchyně!
Suroviny
- 800g hovězí pleče
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce plnotučné mouky
- 2 lžíce papriky
- ½ lžičky kmínu
- ½ lžičky majoránky
- sůl a pepř dle chuti
- 1l vývaru
- olej na smažení
- na knedlíky: 500g hladké mouky, 1 vejce, 300ml mléka, ½ lžičky soli, 1 lžička cukru a 1 kávová lžička jedlé sody
postup
Na začátku si připravíme všechny suroviny. Hovězí plec nakrájíme na menší kousky, cibuli a česnek si nakrájíme najemno. Poté si připravíme koření – mouku smícháme s paprikou, kmínem a majoránkou.
Na velké pánvi nebo v hrnci rozehřejeme olej a přidáme cibuli. cibuli restujeme, dokud nezačne měnit barvu na zlatou. Pak přidáme česnek a pokračujeme v restování. Dále přidáme nasekané hovězí a osmahneme ho dohněda. Nakonec přisypeme kořenící směs mouky a koření a všechno společně promícháme.
Nyní zalijeme hotovou směs vývarem, přivedeme k varu a poté snížíme teplotu na mírný otopen. Hovězí guláš necháme na mírném otopen vařit asi 2 hodiny. Po dobu vaření jej občas promícháme a přidáme vodu, pokud by byl příliš hustý.
Mezitím si připravíme knedlíky. Mouku si prosejeme do mísy, přidáme vejce, mléko, sůl, cukr a jedlou sodu. Všechno promícháme do hladkého těsta. Těsto dáme na vál a vytvarujeme z něj dva válečky. Ty pak dáme vařit do vroucí vody. Knedlíky vaříme 20 minut.
Když je guláš hotový ochutnáme a případně dochutíme solí a pepřem. Pokud je guláš příliš řídký, můžeme ho zahustit trochou zakysané smetany rozmíchané s moukou.Pokud je naopak guláš příliš hustý, můžeme ho zředit vývarem nebo vodou.
S hotovým gulášem podáváme uvařené knedlíky, které nakrájíme na plátky.Guláš podáváme horký, posypeme ho čerstvě nasekanou petrželkou a podáváme s kyselým okurkami a pivem.
Tento recept na pražský hovězí guláš s knedlíky je klasickým českým receptem. Pro zachování autentičnosti je důležité nepoužívat žádné alternativní suroviny a dodržet přesný postup přípravy. Guláš by měl mít silnou, bohatou chuť a knedlíky by měly být nažloutlé a pevné.
Mějte na paměti, že příprava guláše vyžaduje trpělivost.Nejlepší chuť guláš získá, pokud ho necháte vařit na mírném otopen více než 2 hodiny. Konečný výsledek však stojí za to.Pražský hovězí guláš s knedlíky je jídlo, které si oblíbí každý a které je ideální pro chladné dny.

