
Poznejte chuť Prahy s tímto autentickým receptem na pražský šunkový guláš s knedlíkem. Pokračujte v čtení a naučte se, jak připravit tento tradiční český pokrm s bohatými chutěmi a aromaty. Recept je jednoduchý na přípravu a jistě zaujme všechny milovníky české kuchyně.
Suroviny
- 600 g vepřové šunky
- 3 středně velké cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce sádla
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 litr hovězího vývaru
- 2 kyselé okurky
- 1 lžičku majoránky
- 200 g uzeného masa
- 1 podkova klobásy
Na knedlíky:
- 500 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 250 ml mléka
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 1 lžička droždí
Postup
Na začátek si připravíme všechny potřebné suroviny.Vepřovou šunku nakrájíme na kostky, cibuli a česnek na jemno.Uzené maso a klobáse také nakrájíme.
Na sádle orestujeme cibuli dozlatova, poté přidáme česnek a předem nakrájenou vepřovou šunku. Mícháme, dokud maso nezhoustne a nedostane zlatavou barvu. Poté přidáme mletý kmín, sladkou papriku a dobře promícháme.
Následně přidáme mouku a vše pečlivě promícháme, abychom vytvořili jemnou směs, do které pak vmícháme rajčatový protlak. Po chvíli zalijeme hovězím vývarem, přidáme majoránku, sůl a pepř a necháme vařit cca 30 minut.
Mezitím si můžeme připravit knedlík. Mouku smícháme s cukrem, solí a droždím. Vytvoříme důlek a do něj vlijeme teplé mléko a přidáme vejce. Vše spojíme do hladkého těsta,které necháme cca 15 minut kynout. Poté těsto rozdělíme na dvě části a vytvoříme z nich válečky, které zabalíme do plátenu a uvážeme. Vaříme ve vroucí vodě cca 25 minut.
Vývar, ve kterém se mezitím vařil guláš, zahustíme směsí mouky a vody. Pak do něj přidáme nakrájené uzené maso, klobásu a kyselé okurky. Vše ještě krátce povaříme.
Poté knedlíky vyjmeme z vody, odstraníme plátno a necháme chvíli odpočinout. Pak je nakrájíme a servírujeme s gulášem. Pražský šunkový guláš s knedlíkem je hotov. Dobrou chuť!
Tento recept je jednoduchý a pokud budete postupovat podle instrukcí, určitě se vám Pražský šunkový guláš s knedlíkem podaří. Je too klasické české jídlo, které je oblíbené nejen u nás, ale i v zahraničí. Vynikající chuť tohoto guláše je dána kombinací vepřové šunky, uzeného masa a klobásy a samozřejmě skvělé chuti domácích knedlíků.

