
Připravte si dokonalý český kapří filet podle tohoto jednoduchého receptu. Postup, suroviny, tipy a triky pro chutný kapří filet v českém stylu. Ideální recept pro vánoční stůl nebo rodinnou hostinu.
Dnes se podíváme na tradiční český recept na kapří filet. Kapr je tradičním vánočním jídlem a jeho příprava může být skutečným uměním, které přináší úžasné chutě.
Suroviny
- Dva kapří filety o váze 500 gramů
- Sůl a čerstvý mletý pepř
- Polévková lžíce olivového oleje
- 15 gramů másla
- 100 ml bílého vína
- Strouhaný kůra a šťáva z jednoho citronu
- Dvě lžíce medu
- Lžíce hořčice
- Svazek kopru
Tato surovina je dostatečná na přípravu dvou porcí kapřího filetu. Můžete přidat či ubrat dle počtu osob, pro které vaříte.
Postup
V první řadě si připravíme kapra. Pokud jste koupili celého kapra, je nutné ho nejprve vykuchat a vykostit. je to trochu náročnější proces, ale s trochou trpělivosti to zvládnete. Pokud jste kupovali hotový kapří filet, máte výrazně méně práce.
jakmile máte připravený filet, osolte ho a opepřete. Mezitím si rozpalte na pánvi olivový olej a máslo. Jakmile je máslo rozpuštěné a olej rozpálený, na pánvi osmahněte obě strany filetu. Směs oleje a másla dodá filetu specifickou chuť.
filety smažte asi tři až čtyři minuty z každé strany, než se krásně zezlátnou. Mezitím můžete připravit omáčku.
Do malého hrnce vlijte bílé víno, přidejte šťávu z citronu a strouhanou kůru, hořčici a med. Vše důkladně promíchejte a oheň nastavte na střední. Vařte, dokud se omáčka nezačne zahušťovat.To může trvat zhruba deset minut.
Jakmile je omáčka hotová, přiďte ji k filetům. Přelijte je omáčkou a nechte je na pánvi ještě asi minutu,aby se chutě propojily. Poté pokrájejte kopr a posypte jím filety.
hotové kapří filety podávejte s bramborovou kaší a zeleninou podle chuti. Toto jídlo je výborné s pečenými nebo vařenými bramborami a s čerstvou zeleninou. Také se k němu hodí chléb, kterým si můžete namočit výbornou omáčku, kterou jsme připravili.
Přejeme vám dobrou chuť a těšíme se na další vaření s námi!



