
Vkusný a zdravý recept na špaldové gnocchi s křenovou omáčkou. Dopřejte si italskou klasiku v zdravé verzi. Špaldové gnocchi jsou plné vlákniny, bílkovin a doutníků. Křenová omáčka dodá jídlu pikantní chuť. Krok za krokem návod, jak na to.
Špaldové gnocchi s křenovou omáčkou je tradiční jídlo, které se vyznačuje specifickou chutí špaldové mouky a pálivostí křenu. Tato kombinace přináší nejen výborný chuťový zážitek, ale také širokou škálu nutričních hodnot. Recept je jednoduchý a rychlý, takže ho zvládne každý, kdo má chuť na něco dobrého.
Suroviny, které budete potřebovat, můžete snadno sehnat v supermarketu nebo ve zdravé výživě. Nezapomeňte, že čerstvost a kvalita surovin je základ úspěchu.
Suroviny
- 400 g špaldové mouky
- 2 vejce
- Soľ podľa chuti
- Na omáčku:
- 350 ml smetany na šlehání
- 3 lžíce strouhaného křenu
- 1 lžička hořčice
- Sůl a pepř podle chuti
- 200 g nakrájené šunky nebo slaniny
- 2 lžíce másla
- Na posyp:
- Parmezán
- Petrželka
Před přípravou si připravte všechny suroviny. Měkké gnocchi připravujeme klasicky z mouky a vajec. Omáčku si připravíte velmi rychle a jednoduše z kvalitní smetany, křenu a hořčice.
Postup
- Nejprve si připravíme těsto na gnocchi. Do misky si dáme špaldovou mouku, přidáme dva žloutky, trochu soli a promícháme to do hladka. Těsto vypracujeme na vál a necháme odpočívat na chladném místě asi půl hodiny.
- Po půl hodině těsto vyndáme z lednice, rozdělíme na menší kousky a ty rozválíme na tenké placky. Pak z nich vykrajujeme malé kruhy a ty na pánvi opečeme dozlatova.
- Mezitím si připravíme omáčku. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou šunku nebo slaninu a podusíme, dokud nezačne krásně vonět. Přilijeme smetanu na šlehání, přidáme křen a hořčici a vaříme do zhoustnutí.
- Omáčku ochutíme solí a pepřem a přidáme do ní opečené gnocchi. Promícháme, aby se gnocchi obalily v omáčce.
- Nakonec hotové gnocchi posypeme strouhaným parmezánem a nasekanou petrželkou. Podáváme hned, dokud jsou ještě horké.
Špaldové gnocchi s křenovou omáčkou jsou skvělou volbou jak pro oběd, tak pro večeři. Jsou vynikajícím zdrojem bílkovin a sacharidů a díky špaldové mouce obsahují také hodně vlákniny. Navíc, křen je silný antioxidant a má antibakteriální účinky.
Recept je snadno přizpůsobitelný podle vašich chutí. Můžete přidat více křenu pro větší ostrost, nebo naopak přidat více smetany pro jemnější chut‘. Také můžete experimentovat s různými druhy sýrů pro posyp, nebo přidat další zeleninu pro větší pestrost a nutriční hodnotu.
Přeji vám dobrou chuť a těším se na další vaření s vámi!

