9. 8. 2025
Autor: Olga Vařilová
Staročeský guláš s knedlíkem
zdroj: Recepty 24/7






Připravte si ⁢tradiční staročeský guláš s knedlíkem⁤ podle⁤ autentického receptu.Guláš plný chuti a​ aroma, podávaný s domácím knedlíkem. Skvělý tip na nedělní oběd nebo⁤ pro speciální příležitosti.‌

Připrava ⁢na staročeský guláš s knedlíkem je jedním z nejtradičnějších způsobů, jak si vychutnat klasický český ⁢pokrm. Tento ​návod vás provede procesem výroby tohoto lahodného jídla krok za⁣ krokem. Ať už jste zkušený kuchař, nebo jste v kuchyni nováček, tento recept je pro vás⁤ snadný a rychlý.

Suroviny

  • 500 g ​hovězího masa⁢ (krkovička ⁢nebo ‍plec)
  • 2 cibule
  • 4 ⁢lžíce sádla
  • 4 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička majoránky
  • sůl, pepř
  • 3 stroužky česneku
  • 500 ml hovězího‍ vývaru
  • 2 lžíce hladké mouky

Pro domácí houskové‌ knedlíky:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200‍ g hladké mouky
  • 2 vejce
  • sůl
  • 200 ml‍ mléka
  • 6 houskových rohlíků

Postup

Začněme s přípravou guláše. Mleté hovězí maso⁤ naporcujeme na menší kostky, přibližně 3 ⁣x 3 cm. Během přípravy je důležité maso řádně vychladit,aby si ‍zachovalo svou šťavnatost.

Cibuli nakrájíme na drobné kousky a na ‍sádle lehce orestujeme. Jakmile je cibule zlatohnědá, přidáme maso a krátce opečeme. Do hrnce vložíme mletou papriku, majoránku,⁣ strouhaný ‍česnek, sůl a pepř. Podlijeme hovězím vývarem a necháme⁢ vařit pod pokličkou asi 1 a 1/2 hodiny.

Zatímco se guláš vaří, můžeme začít​ s přípravou knedlíků. Rohlíky ⁣nakrájíme‌ na kostky a osolíme. Vejce rozšleháme s mlékem a přidáme polohrubou a⁢ hladkou mouku.Následně přidáme pokrájené rohlíky a ⁢všechno pořádně promícháme.Těsto by mělo být⁢ dostatečně ⁣tuhé, aby se z něj daly vytvarovat knedlíky.

Na vařící osolené vodě vaříme knedlíky přibližně‌ 25 minut.Pak je necháme deset minut odpočívat,⁢ abychom předešli jejich rozpadnutí při krájení.

Jakmile je vše hotově, zbyde nám jen maso z guláše promíchat s hladkou moukou a přivedeme k varu. Povaříme pár minut, dokud omáčka nezhoustne do požadované konzistence.

Hovězí guláš podáváme⁢ společně s knedlíkem,případně posypeme čerstvou petrželkou pro větší chuťový zážitek. Směle se‌ pusťte do vaření ‍a vychutnejte si tuto českou klasiku.

Rád bych zdůraznil, že tento recept je pouze obecným návodem⁣ a každý z ⁣nás upravuje⁣ chuť jídla⁣ podle svého ⁣gusta. Přidejte do guláše více ⁣koření, pokud chcete intenzivnější chuť, nebo naopak uberte,‍ pokud preferujete‍ jemnější variantu. Těstě ⁣na knedlíky můžete ⁤přidat trochu másla pro ještě bohatší chuť a vláčnost.Na konci dne je důležité, ⁢aby jídlo⁢ chutnalo vám.

Doufám, ​že se vám tento recept líbí a pomůže‌ vám při přípravě staročeského guláše s knedlíkem.Mějte se skvěle a dobrou chuť!