
Připravte si tradiční staročeský guláš s knedlíkem podle autentického receptu.Guláš plný chuti a aroma, podávaný s domácím knedlíkem. Skvělý tip na nedělní oběd nebo pro speciální příležitosti.
Připrava na staročeský guláš s knedlíkem je jedním z nejtradičnějších způsobů, jak si vychutnat klasický český pokrm. Tento návod vás provede procesem výroby tohoto lahodného jídla krok za krokem. Ať už jste zkušený kuchař, nebo jste v kuchyni nováček, tento recept je pro vás snadný a rychlý.
Suroviny
- 500 g hovězího masa (krkovička nebo plec)
- 2 cibule
- 4 lžíce sádla
- 4 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžička majoránky
- sůl, pepř
- 3 stroužky česneku
- 500 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce hladké mouky
Pro domácí houskové knedlíky:
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g hladké mouky
- 2 vejce
- sůl
- 200 ml mléka
- 6 houskových rohlíků
Postup
Začněme s přípravou guláše. Mleté hovězí maso naporcujeme na menší kostky, přibližně 3 x 3 cm. Během přípravy je důležité maso řádně vychladit,aby si zachovalo svou šťavnatost.
Cibuli nakrájíme na drobné kousky a na sádle lehce orestujeme. Jakmile je cibule zlatohnědá, přidáme maso a krátce opečeme. Do hrnce vložíme mletou papriku, majoránku, strouhaný česnek, sůl a pepř. Podlijeme hovězím vývarem a necháme vařit pod pokličkou asi 1 a 1/2 hodiny.
Zatímco se guláš vaří, můžeme začít s přípravou knedlíků. Rohlíky nakrájíme na kostky a osolíme. Vejce rozšleháme s mlékem a přidáme polohrubou a hladkou mouku.Následně přidáme pokrájené rohlíky a všechno pořádně promícháme.Těsto by mělo být dostatečně tuhé, aby se z něj daly vytvarovat knedlíky.
Na vařící osolené vodě vaříme knedlíky přibližně 25 minut.Pak je necháme deset minut odpočívat, abychom předešli jejich rozpadnutí při krájení.
Jakmile je vše hotově, zbyde nám jen maso z guláše promíchat s hladkou moukou a přivedeme k varu. Povaříme pár minut, dokud omáčka nezhoustne do požadované konzistence.
Hovězí guláš podáváme společně s knedlíkem,případně posypeme čerstvou petrželkou pro větší chuťový zážitek. Směle se pusťte do vaření a vychutnejte si tuto českou klasiku.
Rád bych zdůraznil, že tento recept je pouze obecným návodem a každý z nás upravuje chuť jídla podle svého gusta. Přidejte do guláše více koření, pokud chcete intenzivnější chuť, nebo naopak uberte, pokud preferujete jemnější variantu. Těstě na knedlíky můžete přidat trochu másla pro ještě bohatší chuť a vláčnost.Na konci dne je důležité, aby jídlo chutnalo vám.
Doufám, že se vám tento recept líbí a pomůže vám při přípravě staročeského guláše s knedlíkem.Mějte se skvěle a dobrou chuť!

