10. 9. 2025
Autor: Olga Vařilová
Těstoviny ala carbonara s bazalkou
zdroj: Recepty 24/7






Užijte si autentický italský chutný recept ‚Těstoviny ala carbonara s bazalkou‘. Krok za krokem návod pro přípravu klasické carbonary s originálním twistem bazalky. Jednoduché, rychlé a lahodné!

Těstoviny ala carbonara s bazalkou je klasické italské jídlo se zajímavým twistem. Tento recept je rychlý, snadný a výsledný pokrm je plný chutí. Sledujte následující kroky a připravte si tuto pochoutku přímo v pohodlí vaší kuchyně.

Suroviny

  • 200g špaget
  • 100g pancety
  • 2 velká vejce
  • 80g sýra parmazán
  • Čerstvý černý pepř
  • Špetka soli
  • Lžíce olivového oleje
  • Čerstvé listy bazalky k garníru

Při výběru surovin se snažte vybrat ty nejkvalitnější, protože kvalita surovin přímo ovlivňuje výslednou chuť jídla. Zvolte čerstvé produkty a pokud možno, vyhněte se surovinám s konzervanty.

Postup

Nejprve se pustíme do přípravy našich špaget. Ve velkém hrnci přivést vodu do varu. Přidejte dostatek soli do vařící vody a pak pečlivě přidejte těstoviny.Vařte podle návodu na balení, ale obecně by měly špagety být vařené ‚al dente‘, což znamená, že by měly být pevné na kousnutí. Ujistěte se, že těstoviny nebudou převařené.

Dokud se těstoviny vaří, připravíme si pancetu. Na pánev přidejte trochu olivového oleje a nechte ji zahřát. Poté přidejte nakrájenou pancetu a orestujte ji do zlatohněda.

Zatímco se panceta opéká, připravíme si směs vajec a parmazánu. Ve velké míse rozklepněte vejce, přidejte nastrouhaný parmazán a sůl podle chuti. Dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.

Jakmile je panceta opečená, odstraňte pánev z ohně a nechte ji chvíli vychladnout. Poté přidejte směs vajec a sýra do pánve a rychle promíchejte. Teplo od pánve a pancety by mělo začít vajíčka pomalu vařit a tvořit krémovou omáčku.

V tomto okamžiku by měly být vaše těstoviny připravené.Ocedíme je, ale necháme trochu těstovinové vody. Tuto vodu přidejte do pánve ke směsi vajec a pancety.Tato voda pomáhá vytvořit ještě krémovější omáčku a spojuje všechny chutě dohromady.

Poté přidejte vařené těstoviny do pánve a dobře promíchejte, aby byly všechny těstoviny pokryty omáčkou. Pokud je omáčka příliš tuhá, přidejte trochu více těstovinové vody.

V tomto okamžiku je vaše carbonara připravena k podávání. Přeneste těstoviny do talířů a z garnírujte čerstvým pepřem a listy bazalky. Bazalka přidává svěží dotek a kontrastuje s bohatými chutěmi carbonary. Buon appetito!

Nyní víte, jak si připravit klasickou carbonaru s přídavkem bazalky pro zajištění osvěžující chuti. Tento jednoduchý recept je ideální pro rychlý večerní oběd nebo pro speciální příležitost.Rozhodně stojí za to vyzkoušet a experimentovat s chutěmi.