2. 8. 2025
Autor: Olga Vařilová
Tradiční brazilský rybí guláš Moqueca
zdroj: Recepty 24/7


Zkuste tradiční brazilský rybí‍ guláš Moqueca.‌ Recept přináší autentické chutě Brazílie přímo k vám domů. Jednoduchý,zdravý a plný chuti. Ideální na večeři pro celou rodinu.

Suroviny

  • 600 g filet z tresky nebo jiné⁢ pevné ryby
  • 2 vidličky‍ soli
  • šťáva⁢ z​ 1 citronu
  • 2 červené papriky, nakrájené na tenké plátky
  • 1 velká cibule, nakrájená na tenké ⁢plátky
  • 2 stroužky česneku, ⁤nadrobno nasekané
  • 400​ g plechovky‍ drcených rajčat
  • 2 lžíce tomatového⁣ koncentrátu
  • 1⁣ lžička sladké papriky
  • 1/2 ⁣lžičky chilli vloček
  • 1 lžíce olivového⁢ oleje
  • 400 ⁤ml plechovky kokosového mléka
  • Velký hrst koriandru,⁤ nasekaného
  • 2 jarní cibulky, nakrájené

Postup

Moqueca je tradiční ‌brazilský ‌rybí guláš, který ‍se ⁢vyznačuje⁢ svou výraznou chutí ‌a bohatstvím použitých ⁤surovin. ‌Jeho příprava je poměrně ⁢jednoduchá⁤ a ‌rychlá, takže​ se může ‍stát oblíbenou volbou pro každodenní vaření. Postupujte podle následujících⁤ kroků.

Začneme přípravou ⁢ryby. ⁣Rybí filety omyjte a osušte papírovou utěrkou.‍ pak je pokapejte⁤ šťávou z citronu a posypte solí. Následně rybu⁣ nechte asi 20‍ minut odležet ⁤v lednici, aby se ​chutě propojily.

Mezitím si připravte zeleninu. Cibuli, česnek a ‌papriku⁢ nakrájejte na ⁤tenké ‌plátky. Jarní cibulku​ a koriandr ‌nasekejte nadrobno. Zeleninu si ⁣dejte stranou, zatímco se budete věnovat omáčce.

V hrnci nebo větší pánvi rozpalte olivový olej. Přidejte cibuli, papriku ⁤a česnek a​ smažte, dokud nezačnou být zelenina⁣ křehká a cibule průhledná. Poté ⁤přidejte drcená rajčata, chilli vločky⁢ a sladkou papriku. dobře promíchejte a⁣ nechte dusit asi 10 minut.

Poté ‍do hrnce⁢ přidejte rybí filety a kokosové mléko.pokud je potřeba, můžete přidat‍ trochu vody, aby⁣ byla ryba celá ponořená v omáčce. Přikryjte⁤ a nechte vařit dalších 10 minut, nebo dokud ryba není úplně hotová.

Až bude ryba hotová, ⁢vmíchejte do guláše nasekaný ​koriandr⁤ a jarní cibulku. ‍promíchejte a vypněte oheň. Nechte chvíli ⁤odstát, aby se chutě propojily.

moqueca se tradičně podává se rýží,takže si​ můžete připravit jednoduchou bílou rýži jako přílohu.Guláš můžete servírovat⁢ přímo v⁢ hrnci, nebo ho ​přendat do velké misky.

tradiční brazilský‌ rybí guláš ​Moqueca je nyní hotový a připravený k​ servírování. Užijte si⁤ jeho bohaté chutě a vzhled,‌ který ⁤připomíná⁢ exotické krajiny Brazílie.Dobrou chuť!




Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář