
Připravte si tradiční moravský vrabec s knedlíkem podle našeho autentického receptu.Uvařte si oblíbené moravské jídlo plné chuti a tradice. Krok za krokem Vás provedeme přípravou tohoto vynikajícího pokrmu. Vyzkoušejte náš recept na moravský vrabec s knedlíkem!
Uvaříme si tradiční moravský vrabec s knedlíkem. Toto jídlo je stejně oblíbené na Moravě jako guláš v Čechách. Pravý moravský vrabec se připravuje z vepřové pečeně, která je podušena v pive a koření.
Suroviny
- 1 kg vepřové pečeně na kousky
- 4 stroužky česneku
- 3 velké cibule
- 250 ml tmavého piva
- 100 ml oleje
- sůl, pepř, majoránka, kmín
- dále potřebujeme na knedlík:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 2 vejce
- 1 lžíci soli
- 1 lžičku cukru
- 1 lžičku prášku do pečiva
- hrst strouhanky
Postup
- Nejprve si připravíme maso. Omyjeme ho, osušíme a nakrájíme na větší kousky. Každý kousek masa okořeníme solí, pepřem a majoránkou a necháme chvíli odpočívat.
- Mezitím si oloupeme a nakrájíme cibuli na drobno. Cibuli orestujeme na oleji dozlatova. Přidáme kousky masa a zprudka je orestujeme z obou stran.
- K masu přidáme prolisovaný česnek a kmín. Zamícháme, podlijeme pivem a necháme dusit pod pokličkou na mírném ohni cca 1,5 hodiny. Během dusení maso několikrát promícháme a podle potřeby podlijeme vodou.
- Během toho, co se nám maso dusí, si připravíme knedlíky. Do mísy vlijeme mléko,přidáme vejce,sůl a cukr. Lehce to šleháme, poté přidáme mouku se práškem do pečiva a strouhanku. Zpracujeme to v hladké těsto, ze kterého formujeme knedlíky. ty vložíme do vroucí, osolené vody a vaříme 15-20 minut.
- Když je maso měkké a šťáva se krásně zredukovala, je vrabcův hotov. Stačí jen podávat s horkými knedlíky.
Nyní už jen zbývá podávat jídlo na stůl a vychutnat si ho s rodinou a přáteli. Moravský vrabec s knedlíkem je skvělým jídlem pro studené dny, kdy chceme něco teplého a sýteho.
Vepřová pečeně se díky dlouhému dusení stane tak měkkou, že se přímo rozpadá na jazyku, knedlík nasákne všechnu tu nádhernou šťávu a pivo dodá celému jídlu ten správný hořký nádech. To vše doplní kulatá chuť cibule, která se celou dobu dusila s masem.
Moravský vrabec s knedlíkem patří k jedním z nejtradičnějších českých a moravských pokrmů. Jeho výroba sice chce trochu trpělivosti,ale výsledek stojí za to. Takže neváhejte a zkuste si tento tradiční pokrm uvařit.

