11. 8. 2025
Autor: Olga Vařilová
Tradiční pečené vepřové koleno
zdroj: Recepty 24/7


Vyzkoušejte náš‌ recept na tradiční pečené vepřové koleno.⁢ Krok ⁣za krokem ​vám ukážeme, jak připravit tuto tradiční českou specialitu s⁤ chutným křupavým kůžičkou. Chcete-li si vychutnat autentickou českou kuchyni,je pečené vepřové koleno ideální volbou. Zjistěte,‍ jaké‍ ingredience‌ potřebujete a‍ jaké koření použít.

Tradiční pečené vepřové koleno je klasikou ⁣české kuchyně. Skvěle chutná, uspokojí nejednoho masožravce ‌a při správné přípravě je krásně křupavé a šťavnaté.Jídlo⁢ ideální pro ⁣nedělní ‌rodinný oběd ⁤nebo k jiné slavnostní ⁢příležitosti. ​Připravte si tento tradiční pokrm podle našeho receptu. Přeji vám dobrou chuť.

Suroviny

  • 1 vepřové koleno (2-2,5 kg)
  • sůl podle chuti
  • zrnkový pepř podle chuti
  • 3 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • hrst ⁢vývarové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • pondělí hřebíčkový pivo
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 lžíce medu
  • 1 větší rajčatový protlak

Postup

Nejprve si vepřové koleno omyjeme a osušíme. Poté z něho odstraníme přebytečný tuk, ale ⁢kůži ‍necháme. Povrch masa prořízneme ‍do mřížky.⁢ Koleno osolíme a opepříme. ⁣

Do nádoby, do které koleno uložíme, vložíme nakrájenou cibuli, česnek ⁤a vývarovou zeleninu. Pokud máme rádi​ silnější⁢ chuť kolena, přidáme i několik kuliček nového koření a ​bobkův list.

Na připravenou zeleninu položíme koleno a zalijeme ho půllitrem piva. Nádobu⁣ přikryjeme a dáme pod⁣ chlad na alespoň 24 hodin marinovat. Pokud budeme koleno otáčet, maso ⁤nasákne marinádu rovnoměrně.

Marinované koleno vyndáme z chladu a necháme jej přijít na pokojovou teplotu. Mezitím ‌si předehřejeme troubu na 180 stupňů. Koleno vložíme do​ pečicího nádobí s pokličkou a dáme⁣ do trouby.Koleno pečeme alespoň⁣ hodinu a‌ půl. Během pečení ho překládáme, aby se⁤ peklo⁣ rovnoměrně.

Poté smícháme hořčici, med a⁤ rajčatový protlak. Směsí potřeme koleno a pečeme⁢ dalších půl hodiny bez pokličky, aby⁤ vrchní kůže zůstala‍ krásně křupavá a koleno získalo lahodnou chuť.

Koleno‍ je ⁤připravené, když má kůže ⁣zlatavou barvu a je křupavá.⁣ Podle potřeby přidejme pod masem‍ vývar nebo vodu. Necháme vychladnout při pokojové teplotě.

Podáváme s pečenými bramborami, nebo tradičními knedlíky a zelím.Uvařenou ‌zeleninu s cibulí z marinády můžeme také podávat jako přílohu. Připravené koleno krájíme a podáváme.

Vaření tradičního pečeného vepřového kolena může být zábava ‌a výsledkem je výborný pokrm, ⁣který si‍ zamiluje každý milovník vepřového masa. Užijte si‌ tento tradiční pokrm v kruhu přátel a‍ rodiny. Dobrou chuť!




Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář