
Vyzkoušejte náš recept na tradiční pečené vepřové koleno. Krok za krokem vám ukážeme, jak připravit tuto tradiční českou specialitu s chutným křupavým kůžičkou. Chcete-li si vychutnat autentickou českou kuchyni,je pečené vepřové koleno ideální volbou. Zjistěte, jaké ingredience potřebujete a jaké koření použít.
Tradiční pečené vepřové koleno je klasikou české kuchyně. Skvěle chutná, uspokojí nejednoho masožravce a při správné přípravě je krásně křupavé a šťavnaté.Jídlo ideální pro nedělní rodinný oběd nebo k jiné slavnostní příležitosti. Připravte si tento tradiční pokrm podle našeho receptu. Přeji vám dobrou chuť.
Suroviny
- 1 vepřové koleno (2-2,5 kg)
 - sůl podle chuti
 - zrnkový pepř podle chuti
 - 3 stroužky česneku
 - 2 cibule
 - hrst vývarové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
 - pondělí hřebíčkový pivo
 - 1 lžíce hořčice
 - 2 lžíce medu
 - 1 větší rajčatový protlak
 
Postup
Nejprve si vepřové koleno omyjeme a osušíme. Poté z něho odstraníme přebytečný tuk, ale kůži necháme. Povrch masa prořízneme do mřížky. Koleno osolíme a opepříme. 
Do nádoby, do které koleno uložíme, vložíme nakrájenou cibuli, česnek a vývarovou zeleninu. Pokud máme rádi silnější chuť kolena, přidáme i několik kuliček nového koření a bobkův list.
Na připravenou zeleninu položíme koleno a zalijeme ho půllitrem piva. Nádobu přikryjeme a dáme pod chlad na alespoň 24 hodin marinovat. Pokud budeme koleno otáčet, maso nasákne marinádu rovnoměrně.
Marinované koleno vyndáme z chladu a necháme jej přijít na pokojovou teplotu. Mezitím si předehřejeme troubu na 180 stupňů. Koleno vložíme do pečicího nádobí s pokličkou a dáme do trouby.Koleno pečeme alespoň hodinu a půl. Během pečení ho překládáme, aby se peklo rovnoměrně.
Poté smícháme hořčici, med a rajčatový protlak. Směsí potřeme koleno a pečeme dalších půl hodiny bez pokličky, aby vrchní kůže zůstala krásně křupavá a koleno získalo lahodnou chuť.
Koleno je připravené, když má kůže zlatavou barvu a je křupavá. Podle potřeby přidejme pod masem vývar nebo vodu. Necháme vychladnout při pokojové teplotě.
Podáváme s pečenými bramborami, nebo tradičními knedlíky a zelím.Uvařenou zeleninu s cibulí z marinády můžeme také podávat jako přílohu. Připravené koleno krájíme a podáváme.
Vaření tradičního pečeného vepřového kolena může být zábava a výsledkem je výborný pokrm, který si zamiluje každý milovník vepřového masa. Užijte si tento tradiční pokrm v kruhu přátel a rodiny. Dobrou chuť!



