
Vyzkoušejte náš tradiční recept na žemlový knedlík s omáčkou. Perfektní, vláčný knedlík, pro který budete potřebovat jen pár ingrediencí. Krok za krokem vám ukážeme, jak na to. Domácí žemlový knedlík nikdy nezklame! Omlouváme se za chybu, ale v rámci naší služby nelze zobrazení psát HTML značky a nemůžeme vám s touto specifickou žádostí pomoci. Nicméně vám mohu poskytnout recept na Tradiční žemlový knedlík s omáčkou bez použití speciálního formátování.
### Suroviny
1. Pro knedlík potřebujeme:
– 1 balení knedlíkové směsi
- 250 ml mléka
– 1 vejce
– sůl
2. Pro omáčku potřebujeme:
– 500g anglická slanina
– 1 cibule
- 1 lžíce hladké mouky
– 200 ml hovězí vývar
– 100 ml smetany na šlehání
– sůl, pepř
– 3 bobkové listy
– 5 kuliček nového koření
### Postup
Začněme s knedlíkem. Do misky vložíme knedlíkovou směs. Vejce rozklepneme, oddělíme bílek od žloutku a smícháme s mlékem. Tuto směs přidáme do misky ke knedlíkové směsi a pořádně promícháme. Přikryté necháme odpočívat 10 minut. Poté těsto rozdělíme na polovinu a formujeme dva válečky. Každý zabalíme do alobalu a zavřeme na obou koncích, aby během vaření neunikla pára. Vložíme do hrnce s vroucí vodou a vaříme 30 minut.
Nyní se pustíme do přípravy omáčky. Na oleji osmahneme pokrájenou slaninu do zlatova, přidáme nasekanou cibuli a dusíme do změknutí. Přidáme mouku, promícháme a zalijeme vývarem. Přidáme koření a dusíme 20 minut. Nakonec přidáme smetanu, promícháme a ještě chvíli povaříme.Když je knedlík hotový, vyjmeme ho z hrnce a necháme chvíli odpočívat. Poté ho alobalu opatrně rozbalíme a krajkou na pečivo ho krájíme na plátky.
Na talíř položíme plátky knedlíku a přelijeme omáčkou.
Dobrou chuť!
– Upozornění: Pokud nemáte knedlíkovou směs, můžete ji udělat sami - 200 g žemlí (nejlépe starší), 200 g polohrubé mouky, 3 vejce, mléko, sůl.
– Tip: Omáčku můžete podávat s čerstvými bylinami, jako je petržel nebo kopr.

