
Užijte si chuť tradiční české kuchyně s naším receptem na vepřové koleno na česneku. Krok za krokem vás provedeme přípravou tohoto oblíbeného jídla, které si zamiluje celá rodina. Ideální volba pro nedělní oběd nebo jinou speciální příležitost. Zkuste vepřové koleno na česneku již dnes!
Česká kuchyně je bohatá na masité pochoutky, které dokáží zasytit nejen vás, ale i vaše hosty. Jedním z takových jídel je vepřové koleno na česneku. Křehké maso, pečené do zlatova, se zlomkovými kousky česneku vytváří dokonalou harmonii chutí. A jak na to? Podívejme se krok za krokem, jak připravit toto tradiční české jídlo.
Suroviny
- 1 vepřové koleno – zhruba 1,5 kg
- 10 stroužků česneku
- 2 lžíce soli
- 1 lžička pepře
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lahev piva (nejlépe tmavého)
- Čerstvý rozmarýn
Postup
Začneme předehřevem trouba na 180°C. Zatímco se trouba předehřívá,připravíme vepřové koleno. Na povrchu kolena uděláme malé zářezy a do nich vložíme stroužky česneku.Čím více česneku, tím výraznější chuť bude mít naše maso.
Poté vepřové koleno osolíme, opepříme a pokropíme mletou paprikou ze všech stran. Důležité je opravdu kořenit ze všech stran,abychom dostali co nejvíce chutí do našeho masa.
Následně si vezmeme hlubokou pekáč, do kterého vložíme náš připravený kus masa. Přidáme do pekáče několik větviček čerstvého rozmarýnu a přelijeme celé vepřové koleno pivem. Pivo našemu masu dodá šťavnatosti a zároveň zjemní jeho chuť.
Pekáč vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 2 hodiny. Během pečení je důležité maso občas přelít pivem,které se vypeklo v pekáči. Tímto způsobem získáme krásně propečenou kůrku na koleni.
Po 2 hodinách pečení zkontrolujeme, zda je maso dostatečně měkké. Pokud ještě ne, můžeme prodloužit dobu pečení o dalších 15 až 30 minut. Čas pečení se může lišit v závislosti na velikosti a hmotnosti vepřového kolena.
jakmile je maso dostatečně měkké a kůrka krásně propečená, vyndáme koleno z trouby a necháme jej chvilku odpočinout. To umožní, aby se šťávy v masu sjednotily a maso bylo ještě šťavnatější.
Servírovat můžeme s čerstvým chlebem, hořčicí a nakládanými okurkami. Naše vepřové koleno na česneku je připraveno k podávání. Příjemnou chuť!
Toto jídlo se nejlépe hodí na společné setkání s přáteli, kde si můžete užít jídlo, pivo a dobré společnosti. Vepřové koleno na česneku je sice trochu pracné, ale za tu dobu, kterou věnujete jeho přípravě, se vám to vrátí v podobě vynikající chuti a spokojených hostů.



