31. 7. 2025
Autor: Olga Vařilová
Korejské bibimbap s kuřecím masem
zdroj: Recepty 24/7






Připravte si autentické korejské bibimbap s kuřecím ‍masem doma⁢ díky našemu jednoduchému a chutnému receptu. Korejská kuchyně ⁤nikdy ‌nebyla tak dostupná!⁣

Bibimbap je klasickým korejským jídlem, které spojuje různé chutě a textury do jednoho lahodného pokrmu. Kromě různých syrových a⁣ vařených zelenin, Bibimbap obsahuje⁢ také maso (v našem případě kuře) a vajíčko. Rozhodně nejsme korejští kuchaři, ale toto je naše verze této⁣ klasických mísy.

Suroviny

  • 200g kuřecích ⁣prsou
  • Marináda pro kuřecí maso:
    • 2 lžíce sójové omáčky
    • 1 lžíce sezamového oleje
    • 2 lžičky medu
    • 2 stroužky česneku, strouhané
    • Malý kousek zázvoru, strouhaný
  • 4‍ porce vařené‌ rýže
  • 4 vejce
  • 2 mrkve, nastrouhané
  • 200g špenátu
  • 200g ‍nakládané ⁢ředkvičky nebo řepa
  • 2 lžíce​ sezamových semínek
  • gochujang omáčka:
    • 4 lžíce chilli pasty gochujang
    • 2‌ lžíce sezamového oleje
    • 2 lžíce medu
    • 2 lžíce‌ vody

Tip: Suroviny, jako‍ je ⁤gochujang pasta nebo nakládaná ředkvička, lze zakoupit ⁤v asijských obchodech nebo ⁣online.

Postup

1. ⁣Začínáme přípravou marinády pro kuřecí maso. Do misky ​přidáme sójovou omáčku, sezamový olej, med,​ strouhaný česnek⁣ a zázvor ‍a dobře promícháme. Kuřecí prsa nakrájíme na tenké proužky a přidáme do marinády. Necháme⁢ odležet alespoň 30 minut,pokud je to možné,nechte ⁢přes noc v lednici pro maximální chuť.

2. Mezitím připravíme zeleninu.⁣ Mrkev nastrouháme ​a špenát omyjeme. Nakládanou ředkvičku nebo řepu⁣ nakrájíme na tenké plátky.

3. Vaříme rýži‌ podle návodu na balení.

4. Připravíme gochujang omáčku. Všechny ingredience dáme do misky a promícháme.

5. Kuřecí maso opečeme na pánvi na středním ohni ​asi 5 minut. Maso by mělo být⁢ zlatohnědé a šťavnaté.

6. Ve větší pánvi ​orestujeme špenát, mrkev a nakládané zeleniny. Po odstavení z ohně přidáme sezamová semínka pro extra ⁣chutě a křupavost.

7. Vejce opečeme na​ pánvi podle preferencí, pokud máte rádi tekutý žloutek, nechte je jenom chvíli. Doporučené je nechat žloutek měkký, protože se ⁢promíchá​ s celou mísou a dodá extra chutě.

8. Na talíři nebo ​v misce servírujeme rýži, kuřecí ​maso​ a zeleninu. Na‍ vrch položíme opečené vejce a pocákneme gochujang omáčkou. ⁢Korejský bibimbap je lepší,když⁢ se⁣ před konzumace ‌promíchá.

Tip: ‌Pokud chcete bibimbap podat jako tradiční jídlo, použijte ‍kamennou⁤ nebo keramickou misku a podávejte se lžící a párátky.

Přeji vám dobrou chuť!